Ελκυστικότεροι για τους επενδυτές οι όροι αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ

Ελκυστικότεροι για τους επενδυτές οι όροι αποκρατικοποίησης του ΟΔΙΕ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ελκυστική  για τους επενδυτές επιχειρεί να κάνει την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού Ιπποδρόμου το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τα τεύχη δημοπράτησης που δόθηκαν στους δύο ενδιαφερομένους προβλέπουν τη μείωση του μισθώματος του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής. Επίσης, προβλέπεται και το δικαίωμα του προτιμητέου επενδυτή να μη διεξάγει ελληνικές ιπποδρομίες για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτήσουν αντικειμενικοί παράγοντες.

Η δυνατότητα αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και χθες στο σύνολό τους οι ιπποδρομιακοί φορείς του ΟΔΙΕ ζήτησαν επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ την κοινοποίηση των σχετικών τευχών δημοπράτησης. Οι φορείς, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Κων/νο Μανιατόπουλο, επικαλούνται έννομο συμφέρον, προκειμένου να τους κοινοποιηθούν τα κείμενα.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι η διεξαγωγή ελληνικών ιπποδρομιών είναι υποχρεωτική και ότι αυτό ουσιαστικά επιβάλλουν οι όροι της εκχωρούμενης άδειας. Επίσης σημείωναν ότι το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση ανάλωσε χρόνο και δράσεις προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η διεξαγωγή των ελληνικών ιπποδρομιών. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι η δυνατότητα του προτιμητέου επενδυτή να μη διεξάγει ιπποδρομίες δίνεται προκειμένου να μπορεί ο ίδιος να προστατευθεί από τυχόν «ακραίες –όπως χαρακτηρίστηκαν– καταστάσεις», π.χ. μια μαζική δηλητηρίαση αλόγων. Πρόσθεταν ακόμη ότι το ενδεχόμενο να μη διεξάγονται για ένα χρονικό διάστημα ιπποδρομίες θα πρέπει να δικαιολογηθεί επαρκώς από την πλευρά του προτιμητέου επενδυτή.

Η δεύτερη αντίδραση αφορά στο τίμημα της μίσθωσης του ιπποδρομιακού κέντρου. Παρά τη μείωση του τιμήματος, κυρίως, οι Γάλλοι ενδιαφερόμενοι προτιμούσαν ένα τίμημα αναλογικό προς τα έσοδα ή/και τα κέρδη τους.

Αντίθετα, το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν σχετικής πρότασης των συμβούλων του, επέλεξε ένα σταθερό ετήσιο τίμημα, προσαρμοζόμενο φυσικά κατ’ έτος. Το τίμημα καθορίστηκε μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ, μειωμένο πάνω από 50% σε σχέση με την αρχική ανεξάρτητη αποτίμηση του μισθώματος, η οποία όμως κρίθηκε ιδιαίτερα υψηλή.

Από την άλλη πλευρά, ο έτερος ενδιαφερόμενος, η Intralot, μοιάζει να ενδιαφέρεται κυρίως για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΔΙΕ προς την ίδια. Η εταιρεία αναφέρεται σε οφειλές ύψους 20 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ίδια ενδιαφέρεται να ανταλλάξει το χρέος αυτό με την παραχώρηση της σχετικής άδειας του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η ίδια, μάλιστα, θα έβλεπε με ικανοποίηση τυχόν αποχώρηση της γαλλικής PMU από τον διαγωνισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Intralot έχει αποστείλει τόσο στον ΟΔΙΕ όσο και στον μέτοχό του, το ΤΑΙΠΕΔ, σωρεία εξωδίκων για τις συγκεκριμένες οφειλές. Επιπλέον, εταιρεία έχει ζητήσει την προσημείωση της ακίνητης περιουσίας του ΟΔΙΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή της.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ τελικά αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση, παρά το σχετικά χαμηλό τίμημα που πρόκειται να συλλέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποια σοβαρή παρέμβαση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δύο χρόνια και το αποτέλεσμα παραμένει σχετικά αβέβαιο. Πάντως, για την όποια συμφωνία υπάρξει έχει αποφασιστεί η σύμβασή της να κυρωθεί στην ελληνική Βουλή.

Η υποβολή προσφορών έχει καθοριστεί για τις 31 Ιουλίου. Στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μιας ολιγοήμερης παράτασης, εφόσον όμως συντρέξουν αντικειμενικοί παράγοντες που θα απαιτήσουν μια τέτοια απόφαση. Πρόθεση δε του Ταμείου είναι ο προτιμητέος επενδυτής να ανακηρυχθεί ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή