Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου

Ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΤΡΟΣ Ι. ΠΑΡΑΡΑΣ

Res Publica I. Το Κράτος Δικαίου. Οργάνωση και Λειτουργία του Συνταγματικού Κράτους, 776 σελ.,

εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσ/νίκη 2014.

Η επιτρεπτή οδός για την ανεύρεση του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου επιβάλλει τον μεθοδολογικό χειρισμό του νομικού κειμένου με γνώμονα το τι πράγματι θέλησε ο νομοθέτης, δηλαδή με χρήση των ερμηνευτικών εκείνων εργαλείων που μόνον η ισχύουσα έννομη τάξη αναγνωρίζει, όχι δε, όπως πράττουν μερικοί, μέσα από τον φακό του ιδεολογικού τους πιστεύω, επικαλούμενοι προερμηνευτικές επιλογές. Ο Πέτρος Παραράς, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, διακρίθηκε, τόσο στο Δικαστήριο όσο και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, για την πάντοτε αντικειμενική προσέγγιση των νομικών κειμένων, με ιδιαίτερη δε ευαισθησία στις αρχές της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της αναλογικότητας, της προστατευομένης εμπιστοσύνης και γενικότερα στις αρχές που απορρέουν από τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου που το υπηρετεί πιστά, όπως καταφαίνεται και από την πολυσέλιδη (σελ. 1-56) ειδική μελέτη που του αφιερώνει και δημοσιεύεται, το πρώτον, στον παρουσιαζόμενο και εξόχως καλαίσθητο τόμο.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύονται άλλες 68 μελέτες του συγγραφέα, που όλες όμως αναφέρονται σε θέματα οργανωτικά και λειτουργίας των θεσμών του κράτους. Τα κείμενα αυτά είχαν δημοσιευθεί, κατά το παρελθόν, σε περιοδικά, τιμητικούς τόμους ή άλλα συλλογικά έργα, στα οποία όμως η πρόσβαση δεν είναι πλέον ευχερής. Εκ των μελετών επιλέγουμε: η επάνοδος της χώρας στο δημοκρατικό καθεστώς, το δημοψήφισμα, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η αρμοδιότητα των υπουργών και υφυπουργών, η αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Βουλής, οι αυθαίρετες κυβερνητικές πράξεις, τα κανονιστικά διατάγματα, ο κοινοβουλευτισμός, ο φιλελευθερισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η επιτροπή ακροάσεων της Βουλής, η συμμετοχική και η «διαρκής» δημοκρατία, ο souverainisme κ.λπ.

Για λόγους πληρότητας, σε ορισμένα κείμενα προστέθηκαν μεταγενέστερες παραπομπές σε θεωρία και νομολογία. Ηδη προαγγέλλεται ότι ετοιμάζεται και ο δεύτερος τόμος (Res Publica II), στον οποίο θα περιλαμβάνονται μελέτες που αναφέρονται μόνον στα «δικαιώματα του ανθρώπου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή