Φουλ οι μηχανές στο Παγκράτι

Φουλ οι μηχανές στο Παγκράτι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος του 2016 αναμένεται να είναι έτοιμο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2013 με στόχο να μεταμορφωθεί το κέλυφος του τριώροφου κλασικιστικού κτιρίου, με την προσθήκη καθ’ ύψος σε ένα καλαίσθητο και λειτουργικό οικοδόμημα που θα φιλοξενήσει τη σπουδαία συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Γουλανδρή.

Το νέο μουσείο, που θα αποτελέσει ένα ισχυρό πόλο έλξης για τους Αθηναίους αλλά και για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, θα σημάνει το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90.

Επειτα από πολλές αλλαγές στη χωροθέτηση του μουσείου και τον κίνδυνο να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα το σχέδιο της δημιουργίας του, οι εργασίες στο κτίριο του Παγκρατίου προχωρούν απρόσκοπτα.

Η γειτονιά

Οταν θα είναι έτοιμο, η μόνιμη συλλογή θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.255 τ.μ. και σε τέσσερις ορόφους, ενώ 450 τ.μ. θα καταλαμβάνει στο πρώτο υπόγειο η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Οσο για το αμφιθέατρο, θα είναι χωρητικότητας 200 θέσεων στο δεύτερο και τρίτο υπόγειο. Εν συνόλω, το παλαιό κτίριο αλλά και η προσθήκη θα καταλαμβάνουν περίπου 7.500 τ.μ. με χώρους γραφείων, αποθήκευσης και έκθεσης των έργων. Θα βρίσκεται κοντά στο κέντρο και τα υπόλοιπα μουσεία, ενώ θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε μια γειτονιά που φαίνεται να αναγεννήθηκε με την οικονομική κρίση. Ηδη στην ευρύτερη περιοχή έχει ανοίξει ένα μικρό θέατρο, ένα βιβλιοπωλείο, αρκετά εστιατόρια και μπαρ, καθώς και κάποια μαγαζιά με ντιζάιν αντικείμενα και ρούχα.

Μιλώντας στην «Κ», ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Μαλατέστας που παρακολουθεί το έργο υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν γίνει οι απαραίτητες κατεδαφίσεις στο εσωτερικό του παλαιού κτιρίου και έχει διατηρηθεί μόνον η πρόσοψη.

Το περίβλημα έχει ενισχυθεί και αντιστηριχθεί, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εκσκαφές που θα δώσουν στο νέο μουσείο, υπόγειους χώρους.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η ανέγερση της προσθήκης καθ’ ύψος που θα είναι επενδεδυμένη με πωρόλιθο και σε υποχώρηση ως προς το διατηρητέο κτίσμα. Επίσης θα προχωρήσουν και τα έργα της διαμόρφωσης στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αυτό που δεν θα γίνει είναι ένα υπόγειος χώρος στάθμευσης, καθώς, όπως λέει ο κ. Μαλατέστας, θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει η χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου.

Το νέο μουσείο Γουλανδρή θα ανοίξει τις πόρτες του σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία αναμένουμε να είναι έτοιμα και τα έργα πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή