Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα Ψαρά

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα Ψαρά

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση επικράτησε στα ακριτικά Ψαρά, στα οποία βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για να εξετάσουν τον τοπικό πληθυσμό. Ιατροί είκοσι τριών ειδικοτήτων (παιδίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, οδοντίατρος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, νευρολόγος, ψυχολόγος κ.ά.) διέθεσαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για τέσσερις μέρες, στο πλαίσιο του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής – Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Συνολικά, εξετάστηκαν 249 εκ των 400 μονίμων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνολικά 622 ιατρικές επισκέψεις και 288 παρακλινικές εξετάσεις (υπέρηχοι, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφίες, τρίπλεξ καρδιάς, μαστογραφίες κ.ά.). Εχουν προηγηθεί ανάλογες αποστολές στο Καστελλόριζο, την Αμοργό, την Κάσο και την Αστυπάλαια, ενώ έπεται επίσκεψη των μονάδων στους Φούρνους από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

«Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που διαγιγνώσκουμε έως τώρα είναι γυναικολογικής φύσεως, παθήσεις του μαστού, του θυρεοειδούς και σακχαρώδη διαβήτη», λέει στην «Κ» ο δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού. Ιδιαίτερα ανησυχητικό κρίνει ο επικεφαλής της αποστολής το γεγονός ότι «η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, μεγάλοι και παιδιά, δεν γνωρίζει κολύμπι, κάτι που εγκυμονεί για ευνόητους λόγους πολλούς κινδύνους». Εν προκειμένω, στα Ψαρά, έγιναν μαθήματα πρώτων βοηθειών και δόθηκε ομιλία με θέμα τη στοματική υγιεινή σε μαθητές και γονείς. Στη νέα γενιά ακριτών, άλλωστε, σκοπεύουν οι υπεύθυνοι να εστιάσουν δράσεις που θα ξεπερνούν τα αυστηρά όρια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Υπενθυμίζεται ότι στα εν λόγω νησιά στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει μόνον ένας γενικός γιατρός. Απουσία, μάλιστα, ιατρικού προσωπικού, το επιτελείο των μονάδων ανακάλυψε αχρησιμοποίητα και πλέον ακατάλληλα για χρήση ιατρικά μηχανήματα. «Βρήκαμε ακτινοβολικό μηχάνημα, οδοντιατρείο και εργαλεία για γυναικολογική εξέταση, προϊόντα δωρεάς ομογενών, τα οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν, επειδή δεν υπήρχαν οι εν λόγω ειδικότητες στα κατά τόπους ιατρεία», σημειώνει ο δρ Κουλουβάρης. «Το ίδιο ισχύει και για πολλά φάρμακα, τα οποία έχουν πλέον λήξει». Ως εκ τούτου, η ανάγκη για στοχευμένες δράσεις και δωρεές κρίνεται επιτακτική.

Οι εθελοντές γιατροί, πάντως, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη δράση τους ένα βήμα παραπέρα. «Σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Αττικού Νοσοκομείου, σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε κατά τις επισκέψεις μας την αιμοδοσία στα νησιά, προκειμένου να συλλεγεί αίμα, με το οποίο θα συσταθούν τράπεζες αίματος στον κάθε τόπο, κάτι που μπορεί να αποβεί λυτρωτικό για τον πληθυσμό και θα δώσει μεγάλο βαθμό αυτονομίας στα ιατρεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή