Τηλεπικοινωνίες: άνω του 1 δισ. τα κεφάλαια που χρειάζονται οι μεγάλοι της αγοράς

Τηλεπικοινωνίες: άνω του 1 δισ. τα κεφάλαια που χρειάζονται οι μεγάλοι της αγοράς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παζλ των 750 εκατ. ευρώ επιχειρεί να λύσει η αγορά στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες. Στο επίπεδο αυτό έχει ανέλθει πλέον ο πήχυς για τη συνέχιση της στρατηγικής, που θέλει η επιβίωση των ισχυρών της αγοράς να περνά μέσα από την περαιτέρω συγκέντρωση των δυνάμεών της. Αν μάλιστα στο παιχνίδι των εξαγορών προστεθεί η κυπριακών συμφερόντων Cyta Hellas ή/και το «ψηφιακό μέρισμα», τότε το ύψος της δέσμευσης σίγουρα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά μπορεί να μην απαιτείται να εκταμιευθούν άμεσα από τους ενδιαφερόμενους, αλλά αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο καλούνται να δεσμευτούν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, δηλαδή ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind Hellas. Τα μεγέθη αυτά δημιούργησε ώς ένα βαθμό η φρενίτιδα στη διεκδίκηση της Forthnet. Η εταιρεία με την προσφορά της για την απόκτηση της Nova, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, έθεσε τον πήχυ της αξίας της επιχείρησης (enterprise value) κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, είτε αυτά αφορούν δάνεια είτε μετρητά προς τους υφιστάμενους μετόχους. Πρακτικά, η προσφορά για τη Nova σημαίνει ότι η εναπομείνασα αξία του ομίλου Forthnet, που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες του ομίλου, ανέρχεται σε 200-250 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία αποτίμηση καθορίζει εν πολλοίς και την επιχειρηματική αξία της Hellas Online, έχοντας η τελευταία αντίστοιχο μέγεθος και αριθμό πελατών στις τηλεπικοινωνίες. Αν και κάποιοι αναφέρονται ήδη σε συμφωνημένη –μεταξύ της Vodafone και της Intracom– αξία της επιχείρησης στα 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι περισσότεροι θα αποδέχονταν την αποτίμηση των 200-250 εκατ. ευρώ. Eτσι το σύνολο των δύο επιχειρήσεων, που βρίσκεται επισήμως στο στόχαστρο εξαγορών, ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ δηλώνει αποφασισμένος να δεσμευτεί μέχρι 300 εκατ. ευρώ. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν φαίνεται ότι έχει λάβει κάποια απάντηση στην πρόταση που έχει απευθύνει στον βασικό μέτοχο της Nova. Η Wind Hellas από την άλλη πλευρά, παρόλο που φέρεται αποφασισμένη να δεσμευτεί για τα 400-500 εκατ. ευρώ της Forthnet, λίγοι έχουν πειστεί ότι μπορεί να το πράξει. Γι’ αυτό άλλωστε «άνοιξε» την πόρτα εισόδου της Vodafone στη διεκδίκηση της εταιρείας. Ο κλήρος επομένως πέφτει στη Vodafone και στην οικονομική ισχύ της μητρικής της που είναι τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα. Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσον το γνωστό Vodafone Group θέλει να δεσμευτεί στην παρούσα συγκυρία με ένα τόσο μεγάλο ύψος κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, η οποία, ας σημειωθεί, ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο της προς τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή