Η τριετία των αποκαλύψεων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον Ιούνιο του 2011 έγινε η μεγαλύτερη αποκάλυψη σκανδάλου διαφθοράς στο ποδόσφαιρο όπως περιγραφόταν στο πόρισμα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου. Ακολούθησαν συλλήψεις ακόμα και προέδρων ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, ενώ ασκήθηκαν διώξεις σε 83 πρόσωπα αρκετά εκ των οποίων κατείχαν ή / και κατέχουν σήμερα σημαντικές θέσεις στο ποδόσφαιρο.

Το περασμένο φθινόπωρο έγινε η πρώτη δίκη για την υπόθεση που έχει εγγραφεί ως «στημένοι αγώνες», όμως το μεγαλύτερο σκέλος της βρίσκεται ακόμα στο γραφείο του εφέτη ανακριτή.

Τρία χρόνια μετά, στις 8 Ιουλίου 2014, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών σκάει σαν βόμβα. Μέσα από τις σελίδες του προκύπτει ότι έχουν σχηματιστεί δύο δικογραφίες.

Η πρώτη έχει να κάνει με την ισχυρή έκρηξη στον φούρνο του διαιτητή της Σούπερ Λιγκ, Πέτρου Κωνσταντινέα, τον Φεβρουάριο του 2012, λίγες ημέρες ύστερα από παιχνίδι που διαιτήτευσε και προκάλεσε τις αντιδράσεις της μιας ομάδας.

Με αφορμή αυτό το γεγονός έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τον περασμένο Μάρτιο ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδης Κορέας, ζήτησε να επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί και να ληφθεί υπόψη το περιεχόμενο της άρσης τηλεφωνικού απορρήτου σε άλλη ποινική συναφή δικογραφία για διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων.

Η δεύτερη ποινική δικογραφία είναι μεταγενέστερη και αφορά την υπόθεση των «στημένων πινάκων» διαιτησίας για την περίοδο 2012-2013.

Πρόκειται για υπόθεση, η διερεύνηση της οποίας άρχισε με αφορμή καταγγελίες για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι πίνακες και δηλώσεις του τότε μέλους του Δ.Σ. της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, Χρήστου Σάββα που χαρακτήριζε τη διαδικασία παρωδία.

Στην πορεία προστέθηκαν και καταθέσεις άλλων μαρτύρων που περιέγραφαν έκνομες καταστάσεις και σχέσεις επιρροής και υποταγής στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ο κ. Κορέας διερευνά την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης και αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις για αδικήματα όπως της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα. Επίσης με αφορμή την πρώτη υπόθεση, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται ακόμα και έγκλειστοι στις φυλακές, διερευνά αδικήματα που φτάνουν μέχρι την ανθρωποκτονία και τις εκρήξεις.

Στο βούλευμα περιλαμβάνονται αποσπάσματα καταθέσεων 15 μαρτύρων από τον χώρο του ποδοσφαίρου που δόθηκαν κυρίως στο πλαίσιο της υπόθεσης των «στημένων πινάκων» διαιτησίας. Επίσης, περιλαμβάνονται ενδεικτικοί διάλογοι του Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2012 που εντάσσονται στην άρση απορρήτου για την έκρηξη στον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα ο οποίος αποχώρησε εκείνη την περίοδο από τη δράση.

Περιγράφεται ένα σύστημα από πρόσωπα που δίνουν και δέχονται εντολές για ορισμούς διαιτητών και εκδόσεις αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων. Που εξασφαλίζουν ή πιέζουν για εύνοια σε συγκεκριμένες ομάδες. Επίσης περιγράφονται ο τρόπος διαχείρισης των διαιτητών ανάλογα με τη σχέση που υπάρχει με τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών Ενώσεων, βίαιες ενέργειες κατά δημοσιογράφων και προσπάθεια ελέγχου ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Για την υπόθεση των «στημένων πινάκων» έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, ο νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης, το μέλος του Δ.Σ. Αρης Σταθόπουλος και δύο μέλη της ΚΕΔ οι Θανάσης Μπριάκος και Γιώργος Δούρος. Κλήση για να καταθέσουν ήρθε και στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιάννη Παπακωνσταντίνου και στους διαιτητές της Σούπερ Λιγκ Κάμπαξη, Αμπάρκιολη και Ιωαννίδη. Επίσης ως μάρτυρες έχουν κληθεί για κατάθεση παράγοντες ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ.

Οσοι κλήθηκαν το τελευταίο διάστημα ζήτησαν και πήραν παράταση για τις 20 Αυγούστου.

Η ολοκλήρωση της υπόθεσης από την πλευρά του εισαγγελέα αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή