Ανησυχία Λιμενικού για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων

Ανησυχία Λιμενικού για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των λιμενικών αρχών σχετικά με την τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Βόρειο Αιγαίο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται οι επιβαίνοντες στο σκάφος με τους μετανάστες που βυθίστηκε ΒΔ της Σάμου να ήταν περισσότεροι από εκείνους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ζωντανοί ή νεκροί. Στελέχη του Λιμενικού, σε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης, κατάφεραν να εντοπίσουν μεταξύ Σάμου και Ικαρίας και να σώσουν 13 άτομα. Ακόμα τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν νεκρά, ενώ ακόμα δύο νεκρούς έχουν εντοπίσει οι τουρκικές αρχές, που εκτιμάται ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα των μεταναστών. Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στη Χίο και στο Καρλόβασι Σάμου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οι ανακριτικές αρχές, ύστερα από συζητήσεις που είχαν με τους διασωθέντες, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι ένας από τους νεκρούς πιθανότατα ανήκε στο κύκλωμα των δουλεμπόρων και πνίγηκε κατά την προσπάθειά του να εγκαταλείψει το σκάφος.

Αφορμή για την τραγωδία στάθηκε η αλλαγή του καιρού στην περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να μην αντέξει το υπερφορτωμένο δουλεμπορικό. «Επιασε νοτιάς και τους βύθισε. Και φυσικά καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν γνώσεις της θάλασσας, ταξιδεύουν σε παλιοκάραβα, χωρίς σωσίβια», είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Καλαντζής, πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, η οποία συνέδραμε στην επιχείρηση από στεριάς.

Αυτή ήταν η αφορμή. Τα αίτια της τραγωδίας είναι περισσότερο πολύπλοκα και έχουν να κάνουν με την πρωτοφανή αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο Βόρειο Αιγαίο από άτομα που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από εμπόλεμες ζώνες. Μεγάλος αριθμός αλλοδαπών προέρχεται από τη Συρία. Τα άτομα αυτά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου και στη συνέχεια πέφτουν θύματα δουλεμπορικών δικτύων, τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Συνήθως αυτή η μεταφορά περιλαμβάνει το πέρασμα στη Γηραιά Ηπειρο μέσω Ελλάδας ή Ιταλίας. Οι ελληνικές αρχές, όπως και οι ιταλικές, φαίνεται να έχουν «γονατίσει» από το δυσανάλογα μεγάλο –ως προς τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες– πρόβλημα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, μόνο οι Σύροι που βρίσκονται στην Τουρκία, αναμένοντας –οι περισσότεροι από αυτούς– το πέρασμά τους στην Ευρώπη, φτάνουν τις 100.000. Παράλληλα, υπάρχουν μερικές ακόμα χιλιάδες μετανάστες από Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες που επίσης περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στη βάρκα που θα τους φέρει στην Ελλάδα. «Θεωρείται κομβική η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία», σχολιάζει στέλεχος του Λιμενικού, που τονίζει ότι η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών σε ορισμένα σημεία είναι μικρότερη του ενός ναυτικού μιλίου.

Οι περιπτώσεις εντοπισμού σκαφών με μετανάστες είναι καθημερινές πλέον στο BA Αιγαίο. Μάλιστα, φουσκωτή λέμβο στην οποία επέβαιναν 18 άτομα περισυνέλεξε το περασμένο Σάββατο σκάφος στο οποίο επέβαινε αυτοπροσώπως ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών 2014».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή