Τα «νεκροταφεία» ραδιενεργών αποβλήτων σε 8 χώρες

Τα «νεκροταφεία» ραδιενεργών αποβλήτων σε 8 χώρες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιαπωνία: Πολλά χρόνια πάλευε να βρει ένα ασφαλές σημείο, όπου να μπορεί να αποθηκεύει τα ραδιενεργά απόβλητα για 100.000 χρόνια. Μια απειλή που κινητοποίησε τα έθνη να δράσουν άμεσα είναι το γεγονός πως δεκάδες χιλιάδες τόνοι ραδιενεργών απόβλητων θα παραμείνουν επικίνδυνα εκτεθειμένοι για χιλιάδες χρόνια. Μετά από μελέτες δεκαετιών, οι επιστήμονες συμφώνησαν πως η αποθήκευση τους κάτω από το έδαφος είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, η εύρεση του οικισμού που θα επιτρέψει και την αποθήκευση τους στο υπέδαφος είναι δύσκολη υπόθεση.

Παρά το γεγονός πως η Ιαπωνία αναζητά χρόνια ασφαλές σημείο αποθήκευσης, δεν έχει βρει ακόμη κάποια λύση. Συνεχίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης της, οραματίζοντας μια υπόγεια εγκατάσταση που θα μπορεί να αποθηκεύει περισσότερους από 40.000 υαλοποιημένους κυλίνδρους αποβλήτων, καθένας από τους οποίους θα ζυγίζει μισό τόνο. Η αποθήκη που κοστίζει περίπου 35 δισ. δολάρια σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2040.

Φινλανδία: Ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα αποθήκευσης στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή υπό δοκιμή που ονομάζεται Ονκάλο, που σημαίνει σπηλιά. Η «σπηλιά» θα είναι ο τελευταίος σταθμός αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στην Φινλανδία και θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2020. Θα μπορεί να αποθηκεύει 9.000 τόνους χρησιμοποιημένων καυσίμων άνευ επεξεργασίας σε προστατευμένα βαρέλια. Ο συγκεκριμένος χώρος θα βρίσκεται 450 μέτρα κάτω από το έδαφος σε υαλοποιημένο βραχώδες υπόστρωμα.

Αμερική: Το σχέδιο για τη διάθεση χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου από τις εμπορικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αλλά και αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας σε βάθος 500 μέτρων στο βουνό Yucca στη Νεβάδα απέτυχε το 2009, αφού είχαν ήδη δαπανηθεί 90 δισ. δολάρια. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα την επέκταση της χρήσης των ενδιάμεσων «στεγνών βαρελιών» για την αποθήκευση των αναλώσιμων πυρηνικών καυσίμων. Ο σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση μέχρι να μπορέσει να βρει ένα νέο σημείο ασφαλούς αποθήκευσης  με πιθανή έναρξη κατασκευής το 2048.

Σουηδία: Ένα ακόμη επιτυχημένο μοντέλο προστίθεται στην λίστα, καθώς η Σουηδία είναι εν αναμονή της κατασκευής που υπολογίζεται πως θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για μια αποθήκη σε βάθος 500 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους, στην οποία θα αποθηκεύονται 12.000 τόνοι χρησιμοποιημένων, μη επεξεργασμένων καυσίμων. Η αποθήκη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2029, ενώ όλο το πρότζεκτ έχει στοιχήσει από το 1990 μέχρι σήμερα γύρω στο 7,4 δισ. δολάρια.

Γαλλία: Είναι μια χώρα έμπειρη στην επεξεργασία καυσίμων και απόθηκευση υαλοποιημένων αποβλήτων. Η Γαλλία έχει βοηθήσει την Ιαπωνία σε τεχνολικές υποδομές για την ανακύκλωση καυσίμων. Στην Γαλλία έχει τεθεί ως υποψήφιο για την αποθήκευση των αποβλήτων ένα σημείο στην βορειοανατολική πόλη του Μπουρ σε βάθος 500 μέτρων.

Βρετανία: Η χώρα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική στην επεξεργασία καυσίμου, αλλά όλα τα αναλώσιμα καύσιμα δεν μπορούν  να ανακυκλωθούν. Η Βρετανία δεν έχει βρει ένα ερευνητικό χώρο οριστικής απόθεσης,  αν και η «Αρχή Πυρηνικού Παροπλισμού» βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας από το 2008. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η Βρετανία θα σκάψει στα 1000 μέτρα για να δημιουργήσει ένα χώρο αποθήκευσης που πιθανά να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 2050.

Γερμανία: Στο πλαίσιο της πολιτικής σταδιακής κατάργησης πυρηνικών  της Γερμανίας, όλοι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας πρόκειται να κλείσουν περίπου το 2022. Αναλώσιμα καύσιμα διαχειρίζονται από κοινού από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για προσωρινή αποθήκευση μέχρι την τελική διάθεση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ξεχωριστά θα επιστραφούν στη Γερμανία το 2022 τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας μετά από επεξεργασία στη Γαλλία και τη Βρετανία για τελική διάθεση. Η βόρεια πόλη του Gorleben θεωρείται μια πιθανή τοποθεσία για διάθεση σε γεωλογικούς σχηματισμούς, με προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας περίπου το 2035.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή