«Αναπτυξιακή Τράπεζα» από τις χώρες BRICS

«Αναπτυξιακή Τράπεζα» από τις χώρες BRICS

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη αποφασιστική κίνηση προς τη χρηματοπιστωτική τους αυτονομία και τη δημιουργία πόλου ανταγωνιστικού προς τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Δύσης, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, προχώρησαν χθες οι αναδυόμενες οικονομίες, οι γνωστές ως BRICS, δημιουργώντας τη δική τους αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια 50 δισ. δολάρια και δεξαμενή συναλλαγματικών διαθεσίμων ύψους 100 δισ. δολαρίων. Οπως τόνισε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που φιλοξένησε την έκτη ετήσια συνάντηση των BRICS στην πόλη Φορταλέζα, οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική δημιούργησαν τη «Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» που θα δώσει στις χώρες-μέλη της τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις «βραχυπρόθεσμες κρίσεις ρευστότητας», να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας, να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά έργα αλλά και να περιφρουρήσουν την ασφάλειά τους.

Οι μεγαλύτερες από τις αναδυόμενες οικονομίες θέτουν, έτσι, πλέον σε εφαρμογή το σχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καθώς έχει διαψευσθεί η προσδοκία τους για αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής τους στους δύο αυτούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της Δύσης. Η υλοποίησή του είχε καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας μεταξύ τους διαφωνιών επί οργανωτικών θεμάτων όπως η έδρα της τράπεζας, που τελικά αποφασίστηκε να είναι στη Σαγκάη. Την προεδρία της τράπεζας αναλαμβάνει για την πρώτη πενταετία η Ινδία, ενώ τα κεφάλαιά της θα ανέρχονται αρχικά σε 50 δισ. δολάρια. Παράλληλα δημιουργείται μία δεξαμενή με συναλλαγματικά διαθέσιμα συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων. Ως η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο ως προς το ύψος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων, η Κίνα θα συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος στη δεξαμενή αυτή, με 41 δισ. δολάρια, ενώ από 18 δισ. δολάρια έκαστη θα συνεισφέρουν Βραζιλία, Ινδία και Ρωσία και, τέλος, με πέντε δισ. η Νότιος Αφρική.

Η εμβέλεια του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη, αλλά πρόκειται αναμφίβολα για το πρώτο επίτευγμα των χωρών BRICS που έχουν συσπειρωθεί από το 2009 και μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση διεκδικούν έμπρακτη αναγνώριση της αναβαθμισμένης θέσης τους στην παγκόσμια οικονομία. Η υπόσχεση, όμως, που έλαβαν το 2010 στη σύνοδο των G20 ότι θα αυξάνονταν κατά περίπου 6% οι ψήφοι τους στο ΔΝΤ δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Εντός στόχων το Πεκίνο

Αναθερμαίνεται η οικονομία της Κίνας με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να βρίσκεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στον στόχο του 7,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το σύνολο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, εκτός από τον στόχο της ανάπτυξης σημειώνεται επιτυχία στις άλλες καίριες παραμέτρους της κινεζικής οικονομίας όπως η βιομηχανική παραγωγή που αυξήθηκε κατά 9,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για αύξηση 9% αλλά και την αύξηση κατά 8,8% που είχε προηγηθεί τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά τις λιανικές πωλήσεις, κριτήριο καθοριστικό για την επιτυχία του Πεκίνου στον στόχο της αλλαγής οικονομικού μοντέλου με στροφή προς την εγχώρια κατανάλωση, αυτές σημείωσαν αύξηση 12,4%, ελάχιστα δηλαδή μικρότερη από τις προβλέψεις για 12,5%. Οι επενδύσεις, εξαιρουμένων των εξοχικών κατοικιών, έχουν αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο κατά 17,3% σε ετήσια βάση. Εχει προηγηθεί η προσπάθεια του Πεκίνου να τονώσει την οικονομία αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομής και ενθαρρύνοντας τον τραπεζικό δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή