Κάνοντας σινεμά στην Ελλάδα: υποσχέσεις στο παρά… ένα

Κάνοντας σινεμά στην Ελλάδα: υποσχέσεις στο παρά… ένα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσοκαλόκαιρο και, εκτός από τους τουρίστες, τις παραλίες και τους δρόμους της χώρας μας παίρνουν και πολλοί δημιουργοί του κινηματογράφου που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου τοποθετώντας το στα κάδρα των ταινιών τους. Φέτος όμως, πέρα από τις συνήθεις ανησυχίες των γυρισμάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανασφάλεια της (μη) χρηματοδότησης.

Ολα στον αέρα

Πιο συγκεκριμένα, οι υπό έγκριση χρηματοδοτήσεις για τις διάφορες ταινίες που αναλαμβάνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχουν από τις 30 Απριλίου και έπειτα παγώσει. Βασικός λόγος, η αναστάτωση που έχει προκύψει στο Κέντρο μετά την αποχώρηση του προηγούμενου προέδρου του Δ.Σ κ. Τώνη Λυκουρέση αλλά κυρίως της αντιπροέδρου κ. Φοίβης Αγγελοπούλου. Επειτα από αυτές τις παραιτήσεις, όπως ήταν φυσικό, το Δ.Σ. διαλύθηκε για να επανασυσταθεί προσφάτως υπό την προεδρία του κ. Πέτρου Μάρκαρη. Ταυτόχρονα, το νέο Δ.Σ., δεχόμενο εισήγηση του νομικού του συμβούλου, προκήρυξε διαγωνισμό για τη θέση του γενικού διευθυντή, την οποία θυμίζουμε ότι κατείχε μέχρι πρότινoς (με επιτυχία) ο κ. Γρηγόρης Καραντινάκης.

Και στο μεταξύ καμία απόφαση περί χρηματοδοτήσεων. Οι προγραμματισμοί των ταινιών όμως δεν μπορούν να περιμένουν. «Στις 21 Ιουλίου ξεκινούν τα γυρίσματα σε ένα πρότζεκτ 5 εβδομάδων στην Αντίπαρο (εκτός έδρας) και στην ουσία είμαστε ξεκρέμαστοι. Μειώσαμε ήδη το μπάτζετ, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε όμως καταλαβαίνετε ότι χωρίς οριστική απάντηση από το Κέντρο είναι δύσκολο να προσελκύσουμε το πιθανό ενδιαφέρον ιδιωτών, εγχώριων ή ξένων, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή», μας είπε η κ. Φαίδρα Βόκαλη, παραγωγός της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου («Wasted Youth»).

Τα προβλήματα όμως δεν αφορούν μόνο τις καθαρά ελληνικές παραγωγές. Γυρίσματα μέσα στον Αύγουστο ξεκινά, για παράδειγμα, και η ταινία «Καύσωνας», γαλλική συμπαραγωγή, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) να προέρχονται από τη γαλλική πλευρά. Το ποσό φυσικά δεν είναι καθόλου αμελητέο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν εξολοκλήρου στην Ελλάδα και επομένως τα χρήματα της παραγωγής θα διοχετευθούν επίσης εδώ. Ωστόσο, η Ελληνίδα παραγωγός Φένια Κοσοβίτσα δηλώνει εξίσου ανήσυχη αφού «ως υπεύθυνη για το ελληνικό τμήμα της χρηματοδότησης καταλαβαίνετε ότι είμαι εκτεθειμένη απέναντι στους Γάλλους που έχουν ήδη προχωρήσει το δικό τους κομμάτι. Τώρα βέβαια η παραγωγή δεν πρόκειται να σταματήσει γιατί όλα έχουν οργανωθεί από καιρό. Το επόμενο όμως πρότζεκτ φυσιολογικά θα προτιμήσει την Κροατία, την Τυνησία ή και την Τουρκία αν η εδώ συμπαραγωγή αποδειχτεί αφερέγγυα…» Στην Ελλάδα της κρίσης ακούμε συνεχώς για προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού κ.τ.λ. Μας ενδιαφέρουν τελικά όλα αυτά ή όχι;

Την επόμενη εβδομάδα

Προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, επικοινωνήσαμε επί του θέματος και με τον κ. Μάρκαρη. Εκείνος δήλωσε απόλυτα ενήμερος, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα μετά την προγραμματισμένη σύγκληση του συμβουλίου στις 23 Ιουλίου: «Είναι εύλογες βέβαια οι ανησυχίες των παραγωγών, όμως τα πράγματα θα μπουν σύντομα στη σειρά τους, δεν θα τους αφήσουμε ξεκρέμαστους επ’ ουδενί», μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα που έχει προκύψει με τον νέο γενικό διευθυντή ξεκαθάρισε ότι αυτός μπορεί να είναι και πάλι ο κ. Καραντινάκης. Αυτό άλλωστε επιθυμούν και οι ίδιοι οι άνθρωποι του κινηματογράφου όπως φαίνεται και από τη σχετική επιστολή που υπέγραψαν και κοινοποίησαν πριν από λίγες εβδομάδες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή