Κυκλοφορούσε ως Μιχελάκης ο Ν. Μαζιώτης – To χρονικό της σύλληψης (βίντεο)

Κυκλοφορούσε ως Μιχελάκης ο Ν. Μαζιώτης – To χρονικό της σύλληψης (βίντεο)

7' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρη την Αττική, «χτενίζουν» κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για τον εντοπισμό κρησφύγετων του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος στον Ευαγγελισμό, καθώς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής, που προηγήθηκε της σύλληψής του, το μεσημέρι, στο Μοναστηράκι, και όπου τραυματίστηκαν επίσης ένας ειδικός φρουρός και δύο τουρίστες, ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες εντοπίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής μπαίνουν και χώροι που συχνάζουν αντιεξουσιαστές, καθώς και συγκεκριμένα άτομα από τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για τους συνεργάτες του Ν. Μαζιώτη.

Σε μια πλαστή ταυτότητα την οποία είχε πάνω του ο Νίκος Μαζιώτης την ώρα της αιματηρής ένοπλης συμπλοκής στο Μοναστηράκι, εστιάζει το ενδιαφέρον της η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να εντοπίσει το κρησφύγετο του συλληφθέντος τρομοκράτη και πιθανότατα γιάφκα με οπλισμό, ή κάποιο γκαράζ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, ο Μαζιώτης έφερε μαζί του μια πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία Μιχαήλ Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννηθείς την 16/4/1977 στην Αθήνα, η οποία έχει την φωτογραφία άλλου προσώπου, για το οποίο γίνεται έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ποιό είναι και τι σχέση έχει με τον συλληφθέντα.

Κυκλοφορούσε ως Μιχελάκης ο Ν. Μαζιώτης – To χρονικό της σύλληψης (βίντεο)-1

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, με την ταυτότητα αυτή αγοράστηκε το 2013 από την Αθήνα, ένα αυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ACCENT, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, χρώματος ασημί, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης και σύμφωνα με μια πληροφορία προσομοιάζει με το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν ο συλληφθείς και οι συνεργάτες του στην αιματηρή ένοπλη ληστεία που έγινε πριν από λίγο καιρό στην Κλειτορία Καλαβρύτων.
Για τον λόγο αυτό, ο αρχηγός κάνει έκκληση στους πολίτες, όποιος γνωρίζει κάτι για την ταυτότητα, (η οποία θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση κάποιων σπιτιών ή άλλων χώρων), ή για το παραπάνω αυτοκίνητο, να επικοινωνήσει με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στα τηλέφωνα 1014 και 10414.
Σε ότι αφορά στα μεσημεριανά γεγονότα στο Μοναστηράκι, ο αρχηγός τόνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών, εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο τουριστών από την Αυστραλία και την Γερμανία, χάρις στην ψυχραιμία των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς του Μαζιώτη μέσα στον κόσμο.

Ο Μαζιώτης, όπως είπε ο αρχηγός, πυροβόλησε συνολικά οκτώ φορές με πιστόλι μάρκας USB, ενώ οι αστυνομικοί πυροβόλησαν μόνο μία φορά, αφού απομακρύνθηκαν από πολυσύχναστη περιοχή και τραυμάτισαν τον καταζητούμενο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσακνάκη, ο Μαζιώτης παρά το ότι φορούσε περούκα και είχε αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά, εντοπίστηκε από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής στην πλατεία Μοναστηρακίου, όταν βγήκε από το μετρό, στο πλαίσιο ειδικής αστυνομικής δράσης που είχε αναπτύξει τον τελευταίο καιρό η συγκεκριμένη υπηρεσία στην Αθήνα, γι’ αυτό τον σκοπό.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων και ζητήθηκε η συνδρομή της Ομάδας ΔΙΑΣ και των αστυνομικών που βρίσκονταν στην περιοχή λόγω της επιχείρησης «Θησέας» που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί.
Η πρώτη εμπλοκή έγινε στην διασταύρωση Αγίας Ειρήνης και Αθηνάς, όταν ο Μαζιώτης βγήκε από κατάστημα και του ζητήθηκε να παραδοθεί. Τότε πυροβόλησε μια φορά εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ανταπέδωσαν τον πυροβολισμό.
Ακολούθως ο καταζητούμενος έτρεξε προς την πλατεία Μοναστηρακίου, όπου πυροβόλησε άλλες πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών μέσα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο αλλοδαποί τουρίστες. Ο μεν Αυστραλός νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό εκτός κινδύνου, με ένα όλως ελαφρό τραύμα στον αστράγαλο από εξοστρακισμό σφαίρας, ο δε Γερμανός συνέχισε την κρουαζιέρα του.
Η καταδίωξη συνεχίστηκε μέχρι την οδό Μητροπόλεως όπου ο Μαζιώτης, όταν ένοιωσε ότι είχε εγκλωβιστεί, πυροβόλησε άλλες δύο φορές, τραυματίζοντας τον ειδικό φρουρό, ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στην περιοχή για το παραεμπόριο.
Τότε, ένας άλλος ειδικός φρουρός, αφού είχε βεβαιωθεί ότι δεν κινδύνευε κάποιος πολίτης, πυροβόλησε μία φορά με αποτέλεσμα να τραυματίσει το Νίκο Μαζιώτη στην κλείδα και να τον συλλάβουν.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες για την υπόθεση, γιατί όπως είπε, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Σε ότι αφορά την δράση του Νίκου Μαζιώτη μέχρι την σύλληψή του, ο κ. Τσακνάκης ανέφερε ότι:
«Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος, που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων, και προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στην οικία του, κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010.
Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και θέλω να σας θυμίσω ότι είχε συλληφθεί στις 11-4-2010, όπως προανέφερα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», καθώς και για τη διάπραξη σωρείας αδικημάτων, όπως προμήθεια, κατοχή, χρήση εκρηκτικών υλών και είχε καταδικαστεί συνολικά σε φυλάκιση 50 ετών.
Επίσης, θα κατηγορηθεί γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της έκρηξης που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο στην οδό Αμερικής.
Ως αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θέλω να συγχαρώ δημόσια όλο το προσωπικό, που συμμετείχε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του καταζητούμενου τρομοκράτη, για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και το επαγγελματισμό που επέδειξαν».
Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λείπει στο εξωτερικό, και ολόκληρης της κυβέρνησης προς την Αστυνομία μετέφερε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες και δήλωσε:
«Η σημερινή επιτυχία της Αστυνομίας, που επαναλαμβάνω είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών όλου του Σώματος συνεισφέρει με πολλαπλά οφέλη στην ελληνική κοινωνία, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όπως είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό για την ανάπτυξη της ίδιας της χώρας.

Πιστεύω πως με αφορμή τη σημερινή επιτυχία και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε διαφορές, οφείλει το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα στο σύνολο τους να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και της βίας μιας και το διακύβευμα είναι η ίδια η δημοκρατία.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας διότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλες τις πλευρές σοβαρότητα και επαγρύπνηση.
Συγχαρητήρια και πάλι στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ενημερώνεται συνεχώς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, για την επιχείρηση σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του αλλά τηρεί παράλληλα και στάση αναμονής μέχρι και την ολοκλήρωση του κύκλου ερευνων. Επίσης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον τραυματία αστυνομικό και  και του είπε «μας έκανες περήφανους». 

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, η σύλληψη Μαζιώτη, δείχνει ότι διαθέτουμε στην Ελλάδα έναν μηχανισμό του κράτους δικαίου που μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών και τη δημοκρατία. Ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας είναι ένας αγώνας υπέρ της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και στα θέματα αυτά δεν χωρούν εκπτώσεις και συμβιβασμοί, ούτε μισόλογα».

 Τον   19χρονο Αυστραλό τουρίστα επισκέφθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», οι Υπουργοί Υγείας, Μάκης Βορίδης και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.  Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για την περιπέτειά του και τον διαβεβαίωσαν ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου βρίσκεται στο πλευρό του, προκειμένου να συνεχίσει το συντομότερο δυνατό τις διακοπές του αποκομίζοντας όμορφες στιγμές από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις τους κατά την έξοδο τους από το Νοσοκομείο οι δύο Υπουργοί ανέφεραν:

Ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Ενημερώθηκα για την κατάσταση της υγείας του τραυματία. Αφαιρέθηκαν δύο θραύσματα από σφαίρα τα οποία βρίσκονταν στο κάτω μέρος του ποδιού του, στο ύψος του αστραγάλου. Δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Θα μείνει στο νοσοκομείο να νοσηλευτεί για καθαρά προληπτικούς λόγους και, όπως μας ενημέρωσαν, αύριο θα συνεχίσει για τον τουριστικό του προορισμό ο οποίος είναι η Μύκονος. Του ευχηθήκαμε ταχεία ανάρρωση. Παρείχαμε όσα έπρεπε να παρασχεθούν. Είμαστε κοντά του και παρακολουθούμε τα πάντα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει τις διακοπές του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό το περιστατικό θα είναι ένα ατυχές, άσχημο περιστατικό το οποίο του συνέβη αλλά θα το ξεχάσει με καλές εντυπώσεις τις οποίες θα έχει από τον τόπο μας το επόμενο χρονικό διάστημα».

 Στις δηλώσεις της η κα Κεφαλογιάννη είπε: «Επισκεφτήκαμε τον νεαρό τραυματία. Φαίνεται ότι είναι καλά στη υγεία του και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Εμείς είμαστε κοντά του για οτιδήποτε χρειαστεί. Έχει την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας. Είμαστε, επίσης, σε επαφή με την πρεσβεία της Αυστραλίας και την ενημερώνουμε για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Εύχομαι περαστικά και καλή ανάρρωση».

 Εμπλοκή Μαζιώτη σε έξι ληστείες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Μαζιώτης είχε εμπλακεί και σε άλλες έξι ληστείες στο παρελθόν.

Πρόκειται για ένοπλες ληστείες που έχουν διαπραχθεί το διάστημα από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2014, με τη συνολική λεία να υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας (10/3). Οι διωκτικές αρχές είχαν χάσει τα ίχνη του Νίκου Μαζιώτη από τις αρχές Ιουλίου του 2012.

Η εξαφάνιση Μαζιώτη – Ρούπα

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2010 οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Βαγγέλης Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης, Σαράντης Νικητόπουλος και Κωνσταντίνος Γουρνάς είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας”.

Οι Μαζιώτης και Ρούπα αφέθηκαν ελεύθεροι  μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου της υποχρεωτικής τους κράτησης, τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, είχαν απλά την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο Α.Τ. Εξαρχείων στη 1, 15 και 20 κάθε μήνα.

Τα ίχνη του Ν. Μαζιώτη χάθηκαν στις 15 Ιουνίου του 2012, οπότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» στο τμήμα. Η Παναγιώτα Ρούπα αντίστοιχα εξαφανίστηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου. Ωστόσο κανείς αρμόδιος, και συγκεκριμένα η Ασφάλεια, δεν είχε ενημερώσει την Αντιτρομοκρατική σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή