Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΔΗΜΑΡ …υπό όρους

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ΔΗΜΑΡ …υπό όρους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισάγοντας τον όρο της «νέας ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης» για «τη σωτηρία και την ανόρθωση της κοινωνίας και της χώρας» και απορρίπτοντας απόλυτα συμμετοχή στον διάλογο για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη χθες –διά απαντητικής επιστολής του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Φώτη Κουβέλη– στις εργώδεις πολιτικές διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού τοπίου στη χώρα.

Από την επιστολή του κ. Τσίπρα, στην οποία παρατίθενται εννέα σημεία ως προαπαιτούμενα διαλόγου, καθίσταται σαφής η πρόθεση της Κουμουνδούρου να θέσει την όποια συζήτηση για συγκρότηση συμμαχιών στη βάση όσων συγκροτούν τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος διακυβέρνησης που προτείνει. Παράλληλα, με την αποκήρυξη της Κεντροαριστεράς, στην οποία αποδίδεται από τον κ. Τσίπρα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη, αποδοχή ή και στήριξη της μνημονιακής πολιτικής, αφενός τίθενται τα όρια των συνεργασιών που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αφετέρου ικανοποιείται και το εσωκομματικό μειοψηφικό ακροατήριο που εμφανίζει «αλλεργία» στον όρο.

Τα εννέα σημεία που παρατίθενται στην επιστολή αφορούν την πλήρη απεμπλοκή από τα μνημόνια, την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, τον δημόσιο, κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, την αναδιανομή εισοδήματος μέσω ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση της δημοκρατίας, την καθιέρωση απλής αναλογικής και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει, επίσης, την αναγκαιότητα δημιουργίας συσπειρώσεων από τη βάση, σε κοινωνικό επίπεδο.

Ολα αυτά για να διαμορφωθεί η «νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την επιστολή Τσίπρα, ανέφεραν ότι δημιουργείται το έδαφος για έναν δημόσιο διάλογο που θα συνεχιστεί είτε με επιμέρους συγκλίσεις είτε μπορεί να εξελιχθεί και σε ευρύτερα ζητήματα. Αναφορικά με την απόρριψη της συζήτησης για την Kεντροαριστερά, η Αγ. Κωνσταντίνου έσπευσε να επισημάνει ότι η επιστολή του κ. Κουβέλη προς τον κ. Τσίπρα δεν αφορούσε την Kεντροαριστερά, αλλά το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ, για την προσεχή Τρίτη ορίστηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Π. Ρήγα με τους κ. Δ. Αναγνωστάκη, Θ. Θεοχαρόπουλο και Στ. Μανίκα της ΔΗΜΑΡ. Στο προσκλητήριο του κ. Κουβέλη για την Kεντροαριστερά απάντησε και η κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία, πάντως, έθεσε ως όρο τη μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» στις διεργασίες, ενώ θετικά απάντησαν οι εκπρόσωποι του φορέα Ευρώπη – Οικολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή