Δυσφορία στο Μαξίμου για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

Δυσφορία στο Μαξίμου για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ρήση «έξω πάμε καλά» συμπυκνώνεται η εικόνα της κυβέρνησης στον απόηχο της ολοκλήρωσης της επίσκεψης της τρόικας και κυρίως της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Αντιθέτως, στο εσωτερικό επικρατεί «χαμηλό βαρομετρικό». Μάλιστα, αυτό δεν προέρχεται από τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής του ΣΥΡΙΖΑ ή από τον φόβο αντιδράσεων βουλευτών της συμπολίτευσης για τα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης, αλλά από συγκεκριμένες κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη που έχουν προκαλέσει από έντονη αμηχανία έως δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αίφνης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται όχι μόνον να θέτει μονομερώς «κόκκινες γραμμές» ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, αλλά και να αμφισβητεί ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, παρά τη ρητή δέσμευση της Αθήνας πως «ό,τι έχει υπογραφεί θα τηρηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο θέματα στα οποία έχει υπάρξει «εμπλοκή» είναι η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές βρίσκονται στην ατζέντα και του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος ώστε το ελληνικό αίτημα για αύξηση των δόσεων να γίνει αποδεκτό από την τρόικα. Ομως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι μονομερείς επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα στο συγκεκριμένο θέμα δημιουργούν περιπλοκές στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ατζέντα θα είναι πολύμορφη και θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ενόχληση προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η διαφαινόμενη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί ο στόχος των 6.500 απολύσεων ώς το τέλος του έτους. Επιτελείς του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί, ώστε η κυβέρνηση να επιτύχει τα μείζονα, δηλαδή να πάρει το «πράσινο φως» για τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις του κ. Βενιζέλου δεν είναι άσχετες με την εκτίμηση ότι η επίτευξη μιας «μεγάλης» συμφωνίας με τους εταίρους και η διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή είναι εξαιρετικά δυσχερείς στόχοι και ως εκ τούτου το πιθανότερο είναι η χώρα τους επόμενους μήνες να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Ομως διατυπώνεται η άποψη ότι τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή συνολικά αλλά και στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τη Χαριλάου Τρικούπη θα αλλάξουν άρδην τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αρχίσουν να γίνονται ορατές διεργασίες που βρίσκονται ήδη στο παρασκήνιο, ακόμη και πριν από την τελευταία συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ. Εξάλλου ήδη διαμορφώνονται προϋποθέσεις αποφόρτισης έπειτα από επικοινωνία που υπήρξε το τελευταίο 48ωρο μεταξύ του Μαξίμου και του κ. Βενιζέλου με στόχο η κυβέρνηση να κινηθεί συντεταγμένα ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει έναν «δύσκολο Σεπτέμβριο» με την επιστροφή της τρόικας, αλλά εκτιμά ότι θα τον υπερβεί χωρίς να ξοδέψει κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα είναι ότι η τρόικα θα δεχθεί είτε μέσω ρητής συμφωνίας είτε τηρώντας στάση ανοχής η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων και στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.

Παράλληλα, δεν θα επιμείνει σε όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι -ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο- εστιάζοντας σε κάποια διαρθρωτική αλλαγή που, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «θα έχει την αποδοχή τουλάχιστον ενός μέρους της κοινωνίας». Εάν αυτό το δύσκολο μέτωπο κλείσει, με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις των stress tests των τραπεζών επισπεύδονται, η κυβέρνηση εκτιμά ότι περί τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα είναι δυνατόν να κλείσει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» που θα αφορά:

– Κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού χωρίς νέα μέτρα, νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

– Διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω μείωσης των επιτοκίων και παράτασης του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων από τα κράτη-μέλη.

– Αλλαγές στην «ιδιοκτησία» του προγράμματος, με τερματισμό των ελέγχων της τρόικας όπως πραγματοποιούνται μέχρι τώρα, αλλά και με πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, αφού στο παρασκήνιο από πέρυσι βρίσκονται υπό επεξεργασία σενάρια βασισμένα στη συγκεκριμένη προοπτική.

Εάν ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί, συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι μπορεί τον Ιανουάριο να δρομολογηθούν οι ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τελικώς να τελεσφορήσουν, με την κυβέρνηση στη συνέχεια να ολοκληρώνει τη θητεία της το 2016. Κατά μια άλλη εκδοχή, όμως, το πακέτο μπορεί να μην υπογραφεί από την κυβέρνηση, αλλά θα αποτελέσει το διακύβευμα με το οποίο η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στους βουλευτές αρχικά -ενόψει εκλογής Προέδρου- και τελικώς στο εκλογικό σώμα, εάν η παρούσα Βουλή δεν αναδείξει τον διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή