Αυγουστιάτικη γιορτή πολιτισμού το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, στα Φηρά Σαντορίνης, από 1 έως 23 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο…

Αυγουστιάτικη γιορτή πολιτισμού το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, στα Φηρά Σαντορίνης, από 1 έως 23 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο…

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όγδοη συνεχή χρονιά, την 1η Αυγούστου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του το Μέγαρο Γκύζη, παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, για το Φεστιβάλ που δημιούργησε και το λειτουργεί με υψηλό επίπεδο ποιότητος, αλλά και επικοινωνίας με τον κόσμο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που επιμελήθηκε την έκθεση – μαγνήτη με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Τέτση και του στενού του φίλου αείμνηστου Λάμπρου Ορφανού, η οποία και εγκαινιάζει το φετινό Φεστιβάλ.

Η έκθεση, που γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), φέρει τους επιστήθιους φίλους των νιάτων ξανά μαζί, «να συνομιλούν» για την τέχνη της χαρακτικής, ο καθένας με 21 έργα, στην πρώτη τους κοινή έκθεση, με παρόντες τον Παναγιώτη Τέτση, που τιμά τη φιλία όσο και την τέχνη, και τον γιο του Λάμπρου Ορφανού, τον αρχιτέκτονα κ. Μίνω Ορφανό. Ως η πλέον σημαντική εκδήλωση, θα τη δούμε και ξεχωριστά, γιατί το αυγουστιάτικο Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά επτά εκδηλώσεις, εικαστικές και μουσικές, είναι δε αφιερωμένο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, του Ελληνα συνθέτη που παραμένει δάσκαλος και οδηγός για τις νέες γενιές, χάρις στη διαχρονική δύναμη και αλήθεια της μουσικής του. Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τον θάνατό του και το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του με δικές του μουσικές σε κάθε συναυλία του προγράμματος. Η ελεύθερη είσοδος είναι επίσης σημαντική είδηση. Το Μέγαρο Γκύζη με το Φεστιβάλ θέλει να προσφέρει πολιτισμό στους κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης.

Μουσική διαδρομή…

Στις 4 Αυγούστου είναι η συναυλία με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη σε μουσική ταύτιση με το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης». Είναι ένα κουιντέτο νυκτών εγχόρδων που ιδρύθηκε το 2009 προς τιμήν του Δούνη, βιρτουόζου του μαντολίνου και μέλους της «Αθηναϊκής Μαντολινάτας». Παίζουν οι μουσικοί Γιώργος Γουμενάκης, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μαντολίνο, Γιάννης Γουμενάκης, μάντολα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μαντολοτσέλο, και Βασιλική Λεοντάρη, κλασική κιθάρα. Ως «γκεστ σταρ» θα συμπράξει ο Ιταλός Raffaele La Ragione στο μαντολίνο. Η Ιωάννα Φόρτη έχει ευρύ και ποικίλο ρεπερτόριο, τραγουδά όπερα, μουσική μπαρόκ, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, μιούζικαλ και ροκ.

Στις 7 Αυγούστου, σειρά έχει ένα ακόμη κουιντέτο, του συνθέτη, ενορχηστρωτή και πιανίστα Σταύρου Λάντσια, με ευρύ μουσικό φάσμα από κλασική μουσική, κινηματογραφική μουσική και Jazz. Το κουιντέτο αποτελούν καταξιωμένοι μουσικοί: Σταύρος Λάντσιας (πιάνο), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιώργος Καλούδης (τσέλο, κρητική λύρα, μαντολίνο, κρουστά) και Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο, φωνή).

Στις 10 Αυγούστου, η συναυλία «Arie Amorose» ξεχωρίζει, με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου να τραγουδά τον έρωτα σε μια ανθολογία από την εποχή της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, με άριες από αναγέννηση και μπαρόκ, συνοδευομένη από την τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα. Vivaldi, Purcell έως Handel, ο έρωτας κυριαρχεί και η γλυκιά αναταραχή που προκαλεί στις καρδιές. Η Σόνια Θεοδωρίδου, λυρική ερμηνεύτρια με σπουδαίες ανά τον κόσμο κριτικές, μένει μόνιμα στο Βερολίνο αλλά επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, ο δε ξένος Τύπος είχε ασχοληθεί με τη Live Performance στους δρόμους του Λονδίνου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στις 13 Αυγούστου, η Ερωφίλη από το Τρίφωνο τραγουδά πλαισιωμένη από την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο, τον Δημήτρη Παπαλάμπρου στην κιθάρα και τον Νίκο Παπαναστασίου στο ακορντεόν, με θέματα από την προσωπική της δισκογραφία αλλά και άλλα αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Δεκαπενταύγουστος, οι καμπάνες δίνουν τη δική τους γιορτερή συναυλία απ’ άκρη σ’ άκρη του γοητευτικού νησιού της Σαντορίνης.

Στις 17 Αυγούστου, το Φεστιβάλ συνεχίζει τη μουσική ρότα του με το συγκρότημα-έκπληξη, τους Gadjo Dilo, που συνδέουν μουσικά τις πενιές του μπουζουκιού του Τσιτσάνη και του Χιώτη με εκείνες της Gypsy Swing κιθάρας του Django Reinhardt. Τους είδαμε και τους ακούσαμε ήδη στο Ηρώδειο στη συναυλία της Μαίρης Λίντα, έπαξαν με τη ζωντάνια που τους χαρακτηρίζει, ενώ η Μαίρη Λίντα ήρθε δίπλα τους και τραγούδησε, με την Ηλιάνα Τσαπατσάρη, τραγουδίστρια του συγκροτήματος, να τη σιγοντάρει. Οι «τρελοί μπαλαμοί» (αυτό σημαίνει «Gadjo Dilo») είναι οι: Σωτήρης Πομώνης, κιθάρα, Κώστας Μητρόπουλος, κιθάρα, Νίκος Βλάχος, κοντραμπάσο, Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί, και Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν. Στις 20 Αυγούστου έρχεται να ολοκληρώσει το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ το Giorgos Tsolis Jazz Trio. Το απαρτίζουν ο Αμερικανός ντράμερ Owen Hart Jr., ο Πολωνός μπασίστας Maciej Domaradzki και ο Ελληνας πιανίστας Γιώργος Τσώλης. Τα τελευταία δέκα χρόνια ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία, οι δε συνθέσεις του Ελληνα Γιώργου Τσώλη, βάση του ρεπερτορίου του τρίο, ταιριάζουν με τις μουσικές και τεχνικές ικανότητες των Owen Hart Jr. και Maciej Domaradzki.

Τελειώνοντας, με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που κρατά 23 ημέρες, όπως μας το παρουσίασε, συνοπτικά και ζωντανά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Παπακωνσταντίνου, αναλογιζόμαστε αυτό που μας υποσχέθηκε: ότι στο τέλος κάθε μουσικής συναυλίας θα ακούγονται κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, ειδικά ενορχηστρωμένα στο μουσικό ύφος του κάθε συγκροτήματος. Πολύ ενδιαφέρον! Ενα «θαύμα», λοιπόν, που διαρκεί 23 ημέρες και διανύει φέτος την όγδοή του χρονιά, αξίζει κανείς να «το καρφιτσώσει» στον χάρτη των πολιτιστικών γεγονότων του Αυγούστου, που, για μήνας διακοπών, διαγράφεται εντυπωσιακός. Και μάλιστα στη Σαντορίνη, που η στήλη την έχει στην καρδιά της…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή