Φίλοι για πάντα: O Woody Allen θέλει να ξανασυνεργαστεί με την Diane Keaton

Φίλοι για πάντα: O Woody Allen θέλει να ξανασυνεργαστεί με την Diane Keaton

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του χάρισε μία από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες του, την Annie Hall. Την οδήγησε στην κορυφαία τιμητική διάκριση για έναν ηθοποιό, το βραβείο Όσκαρ- για την… Annie Ηall («Νευρικός Εραστής»). H σχέση του Woody Allen και της Diane Keaton- εκτός από ερωτική, για ένα διάστημα- υπήρξε κυρίως «καρμική». Η φιλία τους μετράει χρόνια και έχουν συνεργαστεί σε οκτώ ταινίες από το 1971 μέχρι το 1993. 

Το ότι ο Allen είναι ένας από τους πιο στενούς της φίλους, η Keaton όχι μόνο το έχει δηλώσει, αλλά το απέδειξε, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ετέθη ξανά δημοσίως από τη θετή κόρη του σκηνοθέτη, Dylan Farrow, το ζήτημα για σεξουαλική της κακοποίησης από εκείνον. Με ανοιχτή επιστολή της στους The New York Times, η κόρη που ο Allen υιοθέτησε με την επί σειρά ετών σύντροφό και «μούσα» του Mia Farrow, ισχυρίστηκε για ακόμα μια φορά ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πατέρας της σε παιδική ηλικία και απευθύνθηκε ονομαστικά σε ηθοποιούς που συνεργάστηκαν μαζί του κατηγορώντας τους, εμμέσως πλην σαφώς, ότι με τη επιλογή τους να συμμετάσχουν σε ταινίες του ή να τον συναναστρέφονται επιβραβεύουν τη συμπεριφορά του. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναφέρθηκαν από την Dylan, ήταν φυσικά και η Diane Keaton («Με ήξερες όταν ήμουν μικρό κορίτσι, Diane Keaton! Με ξέχασες;»), η οποία όμως έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση- και να πάρει θέση υπέρ του Allen. «Την έχω δει περίπου τρεις φορές. Δεν την ήξερα. Δεν ήμουν ποτέ φίλη με τη Mia… Είναι πολύ γοητευτική προσωπικότητα, αλλά δεν ήμασταν ποτέ φίλες», θα δώσει την απάντησή της σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian «αδειάζοντας» την κόρη του Allen. Ενώ λίγο αργότερα, με το ζήτημα ακόμα ανοιχτό στα Μίντια, η Keaton είναι αυτή που θα ανέβει στη σκηνή της τελετής των βραβείων Χρυσές Σφαίρες για να παραλάβει εκ μέρους του σκηνοθέτη το βραβείο Cecil B. DeMille για το σύνολο της καριέρας του και θα του πλέξει το εγκώμιο. «Δεν είναι τυχαίο που από τις ταινίες του έχουν περάσει 179 γυναίκες – ηθοποιοί, και μάλιστα από τις πιο σπουδαίες. Και υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό, το ήθελαν. Οι γυναίκες είναι το σήμα κατατεθέν στις ταινίες του Woody Allen», θα πει μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Καμιά αμφιβολία για το ποια πλευρά υποστηρίζει…

Πώς, λοιπόν, θα μπορούσε ο κορυφαίος σκηνοθέτης να παραβλέψει αυτή την αγάπη, την αφοσίωση και την αναγνώριση από μία εκ τις κορυφαίες πρωταγωνιστριές του; Σε συνέντευξή του στο σάιτ The Daily Beast, με αφορμή την πιο πρόσφατη ταινία του Magic in the Moonligh, ο Allen θα το πει ξεκάθαρα «με την Diane είμαστε πολύ κοντά». Και θα προσθέσει: «Μιλάμε συνέχεια στο τηλέφωνο και βρισκόμαστε πάντα όταν αυτή έρχεται στη Νέα Υόρκη ή όταν εγώ πηγαίνω στο Los Angeles». Μάλιστα, οι δυο τους είναι τόσο φίλοι που ο Allen δήλωσε ότι θα το επιθυμούσε να ξαναβρεθούν μαζί στη μεγάλη οθόνη. «Θα το ήθελα πάρα πολύ να δουλέψω ξανά μαζί της», είπε, ωστόσο αναφέρθηκε και στους λόγους που αυτό δεν έχει συμβεί τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια: «Έχει δυο παιδιά και πολλά έξοδα, αλλά για να δουλέψει σε κάποια ταινία μου μαζί μου, θα πρέπει να δεχτεί την αμοιβή που δίνουμε. Δεν μπορεί, επομένως, να δουλεύει συνεχώς μαζί μου. Εδώ και πολύ καιρό, κάνει ταινίες για να βγάζει τα έξοδά της, ενώ εμείς πληρώνουμε με τον κατώτατο μισθό που ορίζει το σωματείο ηθοποιών».

Αλλά οι λόγοι δεν είναι μόνο… οικονομικοί. «Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, κάνει πολλές ταινίες για να βγάλει χρήματα ή δοκιμάζει ρόλους για τηλεοπτικές σειρές», θα πει ο Allen για τον χρόνο που διαθέτει η Keaton, αλλά θα επιμείνει στην επιθυμία του να ξανασυνεργαστούν: « Αν είχα ένα σενάριο με κάποιον διαθέσιμο ρόλο, θα το έκανε με τη μία και δεν θα μπορούσα αν είμαι πιο ευτυχισμένος».  

Δήμητρα Βγενοπούλου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή