Ουκρανία: Εντολή Ποροσένκο για τερματισμό των επιχειρήσεων στον τόπο της τραγωδίας

Ουκρανία: Εντολή Ποροσένκο για τερματισμό των επιχειρήσεων στον τόπο της τραγωδίας

7' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τις δυνάμεις του να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από τον τόπο της συντριβής της πτήσης της εταιρείας Malaysia Airlines, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ-Ουκρανία.

«Έδωσα τη διαταγή: σε ακτίνα 40 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας οι ουκρανοί στρατιωτικοί πρέπει να διακόψουν αμέσως τις επιχειρήσεις τους και να πάψουν να ανοίγουν πυρ», δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον πρεσβευτή της Μαλαισίας στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ομάδα Ολλανδών ερευνητών εξέτασε τις σορούς των θυμάτων της συντριβής της πτήσης ΜΗ17, οι οποίες βρίσκονται μέσα σε μια αμαξοστοιχία στο Τορέζ της Ουκρανίας, κοντά στον τόπο της καταστροφής, σε ζώνη που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Με μάσκα στο πρόσωπο και συνοδευόμενοι από αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ, οι ερευνητές άνοιξαν τα πέντε βαγόνια της αμαξοστοιχίας τα οποία υποτίθεται ότι ψύχονταν, αλλά αυτό προφανώς δεν συνέβαινε, με αποτέλεσμα να αναδυθεί μια πολύ ισχυρή οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση η οποία έκανε μερικούς να παραπατήσουν, ακόμη και από τη συνοδεία των ανταρτών.

«Η αποθήκευση των πτωμάτων είναι καλής ποιότητας», δήλωσε πάντως ο Πέτερ Φαν Φίλετ, ολλανδός ιατροδικαστικός εμπειρογνώμονας και υπεύθυνος για την αποστολή στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος έκανε δηλώσεις ευρισκόμενος εν μέσω 50 ενόπλων ανδρών μπροστά από το σιδηροδρομικό σταθμό του Τορέζ.

Η αντιπροσωπεία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως μεταβαίνει στον τόπο της συντριβής.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να ανακτήσει και να ταυτοποιήσει τις σορούς των επιβατών, 193 από τους οποίους ήταν Ολλανδοί, και πως γι' αυτό στόχος της Ολλανδίας είναι να κατευθυνθεί το τρένο προς τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, κατά προτίμηση προς τη μεγάλη γειτονική πόλη Χάρκοβο.

«Οι αυτονομιστές είπαν πως οι διεθνείς παρατηρητές πρέπει να είναι παρόντες κατά την αναχώρηση του τρένου. Οι ολλανδοί ειδικοί είναι διεθνείς παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να εκπληρώσουν αυτό το ρόλο», δήλωσε ο Ρούτε.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αυτονομιστών για να βελτιώσει την κατάσταση επί του πεδίου», είπε ακόμη ο ολλανδός πρωθυπουργός.

«Αν τις επόμενες ημέρες η πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής παραμείνει προβληματική, τότε όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εναντίον εκείνων οι οποίοι είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι γι' αυτό», τόνισε ο Μαρκ Ρούτε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ολλανδικής ιατροδικαστικής ομάδας δήλωσε σήμερα πως το τρένο στο οποίο έχουν μεταφερθεί σοροί των θυμάτων της συντριβής του μαλαισιανού επιβατικού αεροπλάνου πρόκειται να αναχωρήσει αργότερα σήμερα για ένα τόπο όπου «θα μπορούμε να δουλέψουμε».

«Το τρένο αναχωρεί. Δεν ξέρουμε πότε και δεν ξέρουμε τον προορισμό. Λάβαμε μια υπόσχεση: αναχωρεί σήμερα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο σιδηροδρομικό σταθμό της ανατολικής ουκρανικής πόλης Τορέζ.

«Αυτό που θέλω είναι να πάει το τρένο σε ένα μέρος όπου θα μπορούμε να δουλέψουμε. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ιδιαίτερα των οικογενειών των θυμάτων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, από την υπηρεσία Τύπου της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη έγινε γνωστό πως ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η σύζυγός του Μάξιμα πρόκειται να συναντήσουν σήμερα τους συγγενείς των Ολλανδών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή της πτήσης της εταιρείας Malaysia Airlines.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα συναντήσουν τις οικογένειες γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) σε τοποθεσία κοντά στην Ουτρέχτη (κεντρική Ολλανδία) μαζί με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Χθες, Κυριακή, πολλοί Ολλανδοί συγκεντρώθηκαν σε εκκλησίες για να προσευχηθούν για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Η βασιλική οικογένεια από την πλευρά της αρνήθηκε να κάνει γνωστό τι έκανε κατά τη χθεσινή ημέρα ενώ διατυπώνονται επικρίσεις για τη σιωπή του βασιλιά μετά την ανακοίνωση της καταστροφής, το βράδυ της Πέμπτης. Αυτός ο τελευταίος αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης εκδίδοντας μια ανακοίνωση, αλλά δεν έχει ακόμη απευθυνθεί προς το έθνος.

Ανασύρθηκαν 251 σοροί

Συνολικά 251 σοροί από το μαλαισιανό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ουκρανική κυβερνητική επιτροπή έρευνας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεύτερο τρένο με βαγόνια – ψυγεία έφτασε στο Τόρεζ, προκειμένου να παραλάβει όπως φαίνεται τις σορούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι το πρώτο τρένο που μεταφέρει τις σορούς 200 θυμάτων έχει παραμείνει στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τόρεζ, διότι «τρομοκράτες εμποδίζουν την αναχώρησή του».

Η μεταφορά των σορών από φιλορώσους αυτονομιστές προκάλεσε την ανησυχία δυτικών αξιωματούχων, ενώ ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του είναι «έξαλλη» με το γεγονός ότι οι σοροί «σύρονται εδώ κι εκεί».

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίζονταί ότι βρήκαν τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ένας από τους ηγέτες τους, ο Αλεξάντρ Μποροντάι.

Είπε μάλιστα πως είναι έτοιμος να τα παραδώσει στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, εξηγώντας πως οι αντάρτες «δεν έχουν ειδικούς για να τα αναλύσουν» και «δεν εμπιστεύονται» τους ουκρανούς εμπειρογνώμονες. «Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται στο Ντονέτσκ και στα χέρια μας», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Ένας άλλος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Σεργκέι Καβταράντζε, είπε πως πιστεύει ότι πρόκειται για δύο από τα υποτιθέμενα μαύρα κουτιά.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε από την πλευρά του πως οι φιλορώσοι αντάρτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν ένα μαλαισιανό αεροπλάνο.

«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως οι αντάρτες απομάκρυναν συντρίμμια και πτώματα από το σημείο της συντριβής με φορτηγά, επεμβαίνοντας σε έναν χώρο, ο οποίος πρέπει να είναι ασφαλισμένος προκειμένου οι ερευνητές να έχουν μία πιθανότητα να προσδιορίσουν τι, και ποιος, προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρόσβαση στον τόπο της τραγωδίας

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα γύρω από την πρόταση της Αυστραλίας για απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines. Μάλιστα η Ρωσία εξέφρασε την πρόθεσή της να υποστηρίξει την απόφασή αυτή με την προϋπόθεση ωστόσο ότι δεν θα επιρρίπτει σε κάποια πλευρά την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία Βλαντίμιρ Μοροζόφ.

«Η απόφαση αυτή υποστηρίζεται από τη Ρωσία… υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους», δηλαδή είτε στη Ρωσία, είτε στους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε ο ρώσος διπλωμάτης στην εφημερίδα Australian Financial Review.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο προτείνεται από την Αυστραλία, συνεπικουρούμενη από τη Γαλλία, και θα συζητηθεί απόψε, ζητεί «από όλες τις χώρες και τους παράγοντες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή -ανάμεσά τους τη Ρωσία- να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο «διεθνούς έρευνας , πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης».

Απαιτεί την άμεση παύση κάθε πολεμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή για τη διευκόλυνση της έρευνας.

Η απόφαση «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή δριμύτητα» την επίθεση που οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητεί να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους να εγγυηθούν πλήρη, απεριόριστη και ασφαλή πρόσβαση στους ερευνητές και καλεί τις χώρες και τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην περιοχή να συνεργασθούν πλήρως στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας και για τον εντοπισμό και τη δίωξη των υπευθύνων.

Χθες, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για τη Μόσχα το κείμενο περιέχει «ορισμένες ασάφειες» και δεν εγγυάται ότι η έρευνα θα είναι πραγματικά «διεθνής και αντικειμενική». Η ρωσική πλευρά πρότεινε μέχρι αργά το βράδυ χθες «τροποποιήσεις» για τη «βελτίωση» του κειμένου.

«Αυτό παραπέμπει στην τυπική ρωσική παρακωλυτική τακτική», δήλωσε ο βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ.

Διαβεβαιώσεις Πούτιν για απρόσκοπτη πρόσβαση στον χώρο της συντριβής

Τέσσερις σχεδόν ημέρες μετά την καταστροφή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς και ζήτησε από τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνει μία επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων.

«Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η σύρραξη να περάσει από μία στρατιωτική φάση σε μία φάση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέσω αποκλειστικά διπλωματικών οδών», είπε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Φορώντας σκούρο κοστούμι και μαύρη γραβάτα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν», είπε.

«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην περιοχή πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του λαού τους και ενώπιον των λαών των χωρών οι πολίτες των οποίων χάθηκαν στην καταστροφή», πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Κάνοντας την εκτίμηση ότι η παρουσία εκπροσώπων των αυτονομιστών, των ουκρανικών σωστικών συνεργείων και των εμπειρογνωμόνων της Malaysia Airlines στην περιοχή της συντριβής «δεν είναι αρκετή», δήλωσε ότι είναι «απαραίτητη» η έλευση «ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υπό μορφή διεθνούς επιτροπής έρευνας».

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την πλήρη ασφάλεια (της επιτροπής) και για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων που είναι απαραίτητοι για τις εργασίες της», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή