Κόντρα πρεσβείας ΗΠΑ – κοσμήτορα ΕΚΠΑ για βιβλίο Κουφοντίνα

Κόντρα πρεσβείας ΗΠΑ – κοσμήτορα ΕΚΠΑ για βιβλίο Κουφοντίνα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξεία αντίδραση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκάλεσε η άδεια που χορήγησε η σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν. Αθηνών για να γίνει το βράδυ της Παρασκευής 27/6/2014 σε χώρο της (στο κτίριο της οδού Σόλωνος) εκδήλωση για το βιβλίο του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού μέλους της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα. Μάλιστα την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Κουφοντίνας με κλήση από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», στις 3 Ιουλίου ο πρέσβης τον ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Πιρς έστειλε επιστολή στον κοσμήτορα της σχολής Μιχάλη Σπουρδαλάκη (κοινοποιώντας τη στον πρύτανη, το Συμβούλιο και τον υπουργό Παιδείας) αναφέροντας το σοκ που προκάλεσε η απόφαση της σχολής και προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για θέμα ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά για στήριξη των οικονομικών δραστηριοτήτων ενός κατάδικου τρομοκράτη. Μάλιστα, μιλά για αλλαγή του θετικού κλίματος που υπήρχε στην πρεσβεία για συνεργασίες με τη σχολή. Η απάντηση του κ. Σπουρδαλάκη εστάλη δύο ημέρες αργότερα. Μιλά για παρανόηση από την πρεσβεία και λέει ότι ο ίδιος αγνοούσε το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Ομως συνεχίζει την επιχειρηματολογία του αποδίδοντας στην αρχή της ελευθερίας του λόγου την απόφαση για χορήγηση αδείας και εμμέσως επικρίνει την πρεσβεία που δεν ενστερνίζεται την ίδια άποψη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιρς λέει στην επιστολή: «Σοκαρίστηκα επειδή οι καθηγητές και οι φοιτητές της σχολής διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμήν του καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο φυλακισμένος μίλησε μέσω οπτικοακουστικής σύνδεσης από τη φυλακή. Δεν πρόκειται περί ζητήματος ακαδημαϊκής ελευθερίας, αλλά περί στήριξης εκ μέρους της σχολής σας της προσπάθειας ενός καταδικασμένου δολοφόνου να βγάλει περισσότερα λεφτά από πωλήσεις βιβλίων. Αυτό είναι προσβλητικό για τη μνήμη των θυμάτων του και των επιζώντων, τόσο Αμερικανών όσο και Ελλήνων. Συνεπώς σας ενημερώνω με λύπη ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν θα είναι ευνοϊκά διακείμενη προς οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία με τη σχολή».

Ο κ. Σπουρδαλάκης απαντά: «Πρέπει να επισημάνω ότι μεταξύ των πολλών ανακριβειών η επιστολή παραποιεί εντελώς τόσο τα γεγονότα όσο και τις προθέσεις της σχολής. Πιστεύουμε ότι το πανεπιστήμιο είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου δημοφιλείς και μη, συμβατικές και μη, απόψεις μπορούν να εκφραστούν. Αυτός είναι ο λόγος που τείνουμε να μην απορρίπτουμε αιτήματα φοιτητών για χρήση των εγκαταστάσεων της σχολής για κάθε είδους συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπό τον όρο ότι ακολουθούνται οι κατάλληλες διαδικασίες. Αυτές περιλαμβάνουν την προστασία του συμμετεχόντων και των υποδομών του ΑΕΙ, και στην επίμαχη εκδήλωση τηρήθηκαν πλήρως. Στις διαδικασίες αυτές δεν περιλαμβάνεται ο έλεγχος του περιεχομένου της εκδήλωσης. Ακόμη κι αν ήθελα να το κάνω αυτό, θα ήταν πρακτικά αδύνατο λόγω της τραγικής υποστελέχωσης της κοσμητείας. Η υπόνοια ωστόσο ότι στηρίζουμε τις απόψεις και τις πράξεις “ενός καταδικασμένου δολοφόνου να βγάλει περισσότερα λεφτά από πωλήσεις βιβλίων”, όταν κανένας διδάσκων της σχολής δεν συμμετείχε στην εκδήλωση, είναι σαφώς άδικο. Καταδεικνύει επίσης μία διαφορετική αντίληψη του τι αποτελεί ελευθερία του λόγου. Θα περίμενα ότι οι Αμερικανοί, περισσότερο από κάθε άλλον, θα το κατανοούσαν αυτό. Λυπούμεθα που η εκδήλωση αυτή παρερμηνεύτηκε σ’ αυτόν τον βαθμό, φτάνοντας στον ισχυρισμό ότι η κοσμητεία είχε την πρόθεση να προσβάλει “τη μνήμη των θυμάτων του και των επιζώντων, τόσο Αμερικανών όσο και Ελλήνων". Τέλος, λυπούμεθα που παρερμηνεύσατε ένα ζήτημα αρχής ως ενεργή στήριξη ειδεχθών πράξεων και ότι επιθυμείτε να κλείσετε τον δρόμο της συνεργασίας, η οποία θα ήταν αμοιβαία ευεργετική. Η προτίμησή μας θα ήταν να επεκτείνουμε παρά να περιορίσουμε αυτήν τη συνεργασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή