Τέσσερις συνταγές τον μήνα εν αγνοία ασφαλισμένης

Τέσσερις συνταγές τον μήνα εν αγνοία ασφαλισμένης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ, τέσσερις ιατρικές συνταγές τον μήνα, 102 κουτιά φάρμακα σ’ ένα χρόνο, 32 γιατροί που συνταγογράφησαν, 35 φαρμακεία που εκτέλεσαν τις συνταγές. Λεπτομέρεια: η ασφαλισμένη ουδέποτε έλαβε τα φάρμακα. Δεν γνώριζε καν ότι κάποιος χρησιμοποιούσε το βιβλιάριο υγείας της. Οι νέες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης που εντόπισε η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύουν ότι ο χώρος της Υγείας παραμένει «πεδίον δόξης λαμπρό» για κάποιους που λυμαίνονται τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση τα χρήματα των πολιτών.

Χθες, ο ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης και παράνομης χρήσης βιβλιαρίων που εντοπίστηκαν από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ: Στη μία περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το βιβλιάριο υγείας ασφαλισμένης, για την έκδοση σε διάστημα ενός έτους (Ιανουάριο 2013-Ιανουάριο 2014) 48 συνταγών με 102 κουτιά φάρμακα. Η ασφαλισμένη, που δεν έλαβε ποτέ το φάρμακο αυτό, ούτε καν έπασχε από τις αναγραφόμενες στις συνταγές παθήσεις, δήλωσε ότι είχε χάσει το βιβλιάριο. Τις 48 συνταγές έγραψαν 32 γιατροί και εκτέλεσαν 35 φαρμακεία σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.

Επιπλέον, οι έλεγχοι κατέδειξαν περίπτωση ασφαλισμένου νεφροπαθή που είχε στην κατοχή του πλέον του ενός βιβλιάρια υγείας, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Φεβρουάριο 2014, για συνταγογράφηση φαρμάκων άσχετων με την πάθησή του. Οι συνταγές είχαν εκδοθεί από 15 γιατρούς της Αθήνας, ενώ εκτιμάται ότι η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ από τη δραστηριότητα αυτή αγγίζει τις 148.000 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις συνεχίζεται ο έλεγχος των εμπλεκομένων για τον καταλογισμό ευθυνών.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ διερευνά καταγγελίες ασφαλισμένων για υπερχρεώσεις νοσηλίων από ιδιωτικές κλινικές. Στο πλαίσιο αυτό επτά ιδιωτικές κλινικές σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν κληθεί να επιστρέψουν σε επτά ασφαλισμένους ποσά συνολικού ύψους 80.000 ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις σε νοσηλείες. Είναι ενδεικτικό, ότι σε μία περίπτωση διαπιστώθηκε πως ιδιωτική κλινική χρέωσε σε ασφαλισμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όλα τα φάρμακα που του χορήγησε κατά τη νοσηλεία του.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει υψηλή της προτεραιότητα τον έλεγχο της παραβατικότητας τονίζοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα. «Ο έλεγχος της παραβατικότητας και η επιβολή ποινών σε αυτούς τους λίγους που τεκμηριωμένα παραβαίνουν τους κανόνες, διασφαλίζει το κύρος των πολλών λειτουργών της Υγείας και των παρόχων που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή