Στην Ολλανδία οι σοροί επιβαινόντων του Μπόινγκ

Στην Ολλανδία οι σοροί επιβαινόντων του Μπόινγκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Οι σοροί των επιβατών στην Ολλανδία, τα «μαύρα κουτιά» στη Μαλαισία και οι επιθεωρητές στον χώρο της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους. Αυτές είναι οι αδρές γραμμές της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ και ο επικεφαλής των Ουκρανών αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση. Η ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας, τέσσερις ημέρες μετά τη συντριβή του Mπόινγκ 777 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ, αποδυναμώνει τις εκκλήσεις για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

H αμαξοστοιχία – ψυγείο που μετέφερε τις σορούς περίπου 200 επιβαινόντων του αεροσκάφους επρόκειτο να φθάσει σήμερα τα ξημερώματα στο Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση, ενώ εν συνεχεία οι σοροί επρόκειτο να μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 στην Ολλανδία, όπου θα γίνει η αναγνώριση. «Ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χειρισμός των σορών φαίνεται ότι ήταν πιο προσεκτικός από ό,τι αρχικά θεωρήσαμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Οι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι καθυστέρησαν την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτήν διεθνείς παρατηρητές, όχι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Τις τελευταίες ημέρες εργαζόμασταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ώστε να αποκαταστήσουμε επαφή με αυτούς που έχουν την ευθύνη της περιοχής στην οποία συνετρίβη η πτήση ΜΗ17» δήλωσε ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός. «Τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν στιγμές στις οποίες ήθελα να εκφράσω πιο έντονα την οργή και τη θλίψη που αισθάνεται ο λαός της Μαλαισίας και εγώ προσωπικά. Αλλά κάποιες φορές, πρέπει να εργαστούμε ήσυχα προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι αναφορές του Μαλαισιανού πρωθυπουργού στη «συνεργασία του κ. Μποροντάι» παρακάμπτουν ουσιαστικά την κυβέρνηση του Κιέβου, αναγνωρίζοντας τον ντε φάκτο έλεγχο των αυτονομιστών. Οι αυτονομιστές επρόκειτο να παραδώσουν χθες το βράδυ τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους στους Μαλαίσιους εμπειρογνώμονες.

Οι έντονες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, απέδωσαν καρπούς, όπως έγινε σαφές από τη μεταμεσονύκτια δήλωση της Κυριακής, με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος ζητούσε να εργαστούν απρόσκοπτα οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο σημείο της συντριβής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε χθες σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNN τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς ότι την ώρα της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους, πετούσε σε απόσταση 3 ώς 5 χιλιομέτρων Σουχόι της ουκρανικής αεροπορίας. «Αυτό δεν ισχύει» δήλωσε ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει εμπλακεί σε μαραθώνιο αλληλοκατηγοριών με τη Μόσχα σχετικά με το πώς καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.

Πιέσεις για κυρώσεις

Μετά το τραγικό περιστατικό της Πέμπτης, έχουν ενταθεί τα αιτήματα της Δύσης προς τη Μόσχα να κλείσει τα ρωσικά σύνορα για τους αντάρτες και να σταματήσει την προμήθεια βαρέων όπλων. Οι ΗΠΑ έχουν υπονοήσει ότι η ευθύνη για τη συντριβή ανήκει στη Ρωσία, πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία στην σημερινή σύνοδο του συμβουλίου υπουργών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή