Φέσσας: Λύση για «κόκκινα» δάνεια, χωρίς να πληγεί ο ανταγωνισμός

Φέσσας: Λύση για «κόκκινα» δάνεια, χωρίς να πληγεί ο ανταγωνισμός

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση διευθέτηση του προβλήματος με τα «κόκκινα» δάνεια με τρόπο που να μη θίγει τον ανταγωνισμό, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που παραβρέθηκε χθες στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ ως επίσημος προσκεκλημένος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε επίσης στον υπουργό το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και του ενεργειακού κόστους, επικεντρώνοντας στη μείωση του ΕΦΚ ειδικά για τη μεταποίηση, ενώ έμφαση έδωσε και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Η διαφύλαξη της υγιούς λειτουργίας της αγοράς απαιτεί την άμεση νομοθετική επίλυση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός των επόμενων 2-3 μηνών, τόνισε ο κ. Φέσσας. Οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μειονεκτική θέση απέναντι σε εκείνες που μέχρι σήμερα οι τράπεζες τις στηρίζουν για να μην καταρρεύσουν και είναι σημαντικό να μη βρεθούν χαμένες μέσα από τη διαδικασία εξυγίανσης των υπολοίπων, είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε: «Πρέπει να προστατευτούν από τη νόθευση του ανταγωνισμού που μπορεί να προκληθεί από παρόμοιες ρυθμίσεις σε όσους κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους».

Με έμφαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και στο φορολογικό, επισημαίνοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού της φορολογικής νομοθεσίας και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Πρότεινε την υιοθέτηση μέτρων, όπως η καθιέρωση ανεξάρτητου φορέα ερμηνείας της φορολογικής νομοθεσίας, η διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και η επανασύσταση της διαρκούς επιτροπής συνεργασίας του υπουργείου με τους φορείς της αγοράς, ενώ επέμεινε στην ανάγκη θωράκισης και ενίσχυσης της ανεξαρτησίας του θεσμού του γενικού γραμματέα Εσόδων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την πλήρη υιοθέτηση στον τομέα του δημόσιου λογιστικού των διεθνών προτύπων IPSAs, δηλαδή των αντίστοιχων ΙFRS για το Δημόσιο. Οπως επισημάνθηκε, ένας ουσιώδης λόγος που τα spreads είναι ακόμη υψηλά σχετικά με άλλες χώρες σε κρίση είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις εξαιρέσεις που δεν έχει δρομολογήσει την υιοθέτηση των IPSAS. «Πρακτικά είναι σαν να ζητάμε από τις αγορές να μας δανείσουν ενώ εμείς κρατάμε βιβλία Β΄ κατηγορίας όταν οι άλλοι κρατάνε βιβλία Γ΄ κατηγορίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Aναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος επισήμανε ότι ο ΣΕΒ επανειλημμένως έχει ζητήσει να επανεξεταστεί ο ΕΦΚ ειδικά για τη μεταποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε με πρόσφατη επιστολή του, την άμεση σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική με θέμα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού και τη μείωση των αντίστοιχων ειδικών φόρων.

«Ο ιδιωτικός τομέας, οι υγιείς, σοβαρές επιχειρήσεις ζητούν σήμερα σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και ασφάλεια δικαίου για να παράγουν πλούτο» είπε ο κ. Φέσσας απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, προτάσσοντας την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων. «Τις δομικές αλλαγές τις χρειαζόμαστε για εμάς, δεν είναι ούτε αγγαρεία ούτε τιμωρία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της επανεξέτασης του χαμηλού ποσοστού προεξόφλησης για τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ από την κυβέρνηση με τους εταίρους της, έθεσε στον υπουργό ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αυτό αφαιρεί σημαντική ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή