Το παρασκήνιο της ρήξης ΑΝΕΛ με Κουμουνδούρου

Το παρασκήνιο της ρήξης ΑΝΕΛ με Κουμουνδούρου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αιγιαλό, την περασμένη Τετάρτη, δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η απόφαση ελήφθη κεντρικά. Οι ΑΝΕΛ, που ώς τότε είχαν στηρίξει όλες τις αντιμνημονιακές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλησαν να δείξουν έμπρακτα τη διαφοροποίησή τους. Μια μέρα νωρίτερα άλλωστε, ο πρόεδρος κ. Π. Καμμένος είχε ανακοινώσει τη νέα γραμμή: «Οι ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν θεατές και χειροκροτητές σε δημόσιες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει.

Οι αιτίες για τη διάρρηξη των σχέσεων των δύο κατεξοχήν αντιμνημονιακών κομμάτων, που φλέρταραν με το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν πριν από λίγους μήνες, είναι πολλές. Αφορμή στάθηκε η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την πρωτοβουλία των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την ΕΛΣΤΑΤ και τα στατιστικά στοιχεία. Οπως λένε στελέχη του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τις απαιτούμενες υπογραφές, ώστε η πρόταση να συζητηθεί στη Βουλή. Από την ηγεσία των ΑΝΕΛ, η άρνηση ερμηνεύτηκε ως απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να «ρίξει γέφυρες» στον κ. Γ. Παπανδρέου. Το συμβάν οδήγησε στη διάρρηξη των σχέσεων των δύο κομμάτων. Ούτως ή άλλως, μια ισχυρή κεντροδεξιά ομάδα εντός των ΑΝΕΛ πίεζε σε αυτήν την κατεύθυνση, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την καταβαράθρωση των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές: «Οι ψηφοφόροι μάς πέρασαν για ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Τ. Κουίκ. Η ομάδα αυτή φαίνεται πια να έχει το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του κόμματος.

Πηγές των ΑΝΕΛ επισημαίνουν ότι η απουσία τους από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, που το θεωρούν κακό. Ωστόσο, εφεξής οι ΑΝΕΛ θα εστιάσουν στη δική τους ατζέντα, δίνοντας έμφαση στα πατριωτικά θέματα, που μάλλον διευρύνουν την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι ΑΝΕΛ έκαναν την περασμένη βδομάδα διά του κ. Κουίκ μια σειρά παρεμβάσεων στο Κυπριακό και χθες ο κ. Καμμένος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος της Κύπρου. Πάντως, η διάρρηξη των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει κάτι για τη στάση των ΑΝΕΛ στην προεδρική εκλογή. Κύκλοι των ΑΝΕΛ διαβεβαιώνουν ότι το κόμμα θα καταψηφίσει σε κάθε περίπτωση για να πέσει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή