Τα ευρώ δόθηκαν, εργασίες δεν έγιναν

Τα ευρώ δόθηκαν, εργασίες δεν έγιναν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπόθεση διασπάθισης περίπου 700.000 ευρώ που δόθηκαν από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) στον Πειραϊκό Σύνδεσμο για την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου ιδιοκτησίας του, επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153, στον Πειραιά, ερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Την υπόθεση διερεύνησε και αποκάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής και όπως προκύπτει από την έκθεση που έστειλε στον εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω, η διασπάθιση έγινε με τη γνωστή μέθοδο των εικονικών τιμολογίων από τα οποία προκύπτουν εργασίες περίπου 700.000 ευρώ. Είναι οφθαλμοφανές βεβαίως ότι ουδεμία εργασία έγινε στο συγκεκριμένο κτίριο (φωτογραφία στο κέντρο), ενώ ως ανακριβής ελέγχεται και ο ισχυρισμός που προβάλλεται εκ μέρους του Πειραϊκού Συνδέσμου ότι τα χρήματα απορροφήθηκαν για εργασίες αποκατάστασης δύο άλλων κτιρίων.

Οι υπουργικές αποφάσεις (και οι τροποποιητικές) με τις οποίες εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την αποκατάσταση τριών διατηρητέων κτιρίων του Πειραϊκού Συνδέσμου υπεγράφησαν το 2000, το 2001 και το 2004 από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (σ.σ. πλέον οι διαδικασίες είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ). Συνολικά αφορούσαν κονδύλια ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση τριών κτιρίων στον Πειραιά. Αναλυτικά, ποσό 1.027.146 ευρώ αφορούσε την αποκατάσταση του διατηρητέου επί των οδών Αλκιβιάδου 156 και Καραΐσκου 153 (σ.σ. πρόκειται για το κτίριο που παραμένει ερειπωμένο), 731.675,72 ευρώ για την αποκατάσταση διατηρητέου επί της Πραξιτέλους 184 στον Πειραιά και 586.940,57 ευρώ για την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Καραΐσκου 104 και Σωτήρος Διός. Με σειρά εγγράφων της Διεύθυνσης Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του τότε ΠΕΧΩΔΕ προς το ΕΤΕΡΠΣ εζητείτο η εκταμίευση της χρηματοδότησης του Πειραϊκού Συνδέσμου για τις εργασίες στο κτίριο της Αλκιβιάδου, ενώ η «πρόοδος των εργασιών» αποδεικνύετο, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από τα σχετικά παραστατικά. «Τα εν λόγω έγγραφα, ως εκ του περιεχομένου τους, βεβαιώνουν την πρόοδο των εργασιών οι οποίες ουδέποτε έγιναν στο εν λόγω κτίριο», αναφέρεται στο πόρισμα. Για το εν λόγω κτίριο εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια από δύο εταιρείες, αξίας 739.466,22 ευρώ, ενώ εκταμιεύθηκαν από το ΕΤΕΡΠΣ 716.060,19 ευρώ. Για τα άλλα δύο κτίρια εκταμιεύθηκαν συνολικά 1.024.739,24 ευρώ.

Επί του θέματος ο Πειραϊκός Σύνδεσμος σε έγγραφό του επιβεβαιώνει ότι ουδέποτε έγιναν εργασίες στο συγκεκριμένο κτίριο, υποστηρίζει ωστόσο ότι όλα τα εκταμιευθέντα χρήματα και για τα τρία κτίρια διατέθηκαν για την αποκατάσταση των δύο εξ αυτών. Σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή ο ισχυρισμός αυτός είναι «μη αποδεκτός και ελέγξιμος», καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι τα ποσά που διατέθηκαν για τα άλλα δύο κτίρια «υπολείπονται σημαντικά του ποσού των 716.060,19 ευρώ που εκταμιεύθηκε για το επίμαχο κτίριο, στο οποίο ουδέποτε έγιναν εργασίες αποκατάστασης».

Για την υπόθεση πραγματοποιείται προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πειραιά. Ερευνα διενεργεί και το ΣΔΟΕ ενώ η έκθεση του κ. Ρακιντζή έχει σταλεί στο ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής των 716.060,19 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή