Αυστηρό μήνυμα και διευκρινίσεις από Κυρ. Μητσοτάκη

Αυστηρό μήνυμα και διευκρινίσεις από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθετος ως προς την πραγματοποίηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και εν γένει ως προς την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν τις υπολειπόμενες 6.500 απολύσεις για το 2014 εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός άφησε αιχμές κατά των συναδέλφων του που δεν συνεργάζονται και τόνισε σε αυστηρό ύφος ότι «η κυβέρνηση είναι ενιαία και θα πρέπει ο κάθε υπουργός να ξεφεύγει από τον παράδεισο του δικού του υπουργείου και να βλέπει τον μεγάλο στόχο». Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ υπουργών, οι οποίες λύνονται σε ανώτατο επίπεδο. «Και επιστολές στέλνω, και το τριψήφιο χρησιμοποιώ», είπε.

Συνέπειες

Αναφερόμενος στο «καυτό» θέμα της αξιολόγησης, ο υπουργός διεμήνυσε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος ότι «η αξιολόγηση θα προχωρήσει». «Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν οικονομικές συνέπειες για τους δήμους που αρνούνται την καταγραφή των νομικών προσώπων και πειθαρχικές για όσους διευθυντές αρνηθούν να προβούν σε αξιολόγηση του προσωπικού τους. «Η κυβέρνηση είναι ενιαία και όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα νομικά πρόσωπα», είπε.

Επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι όσοι αξιολογηθούν δυσμενώς δεν θα μπουν σε διαθεσιμότητα, δεν θα απολυθούν, ούτε θα υπάρξει μείωση του μισθού τους. «Για πολλά χρόνια κάθε έννοια αξιολόγησης στο Δημόσιο είχε καταστρατηγηθεί. Η συγκριτική αξιολόγηση είναι εργαλείο… δεν υπήρχε κουλτούρα αξιολόγησης στο Δημόσιο». Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η «στοχοθεσία» υπάρχει από το 2004 στο Δημόσιο, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Οι απολύσεις

Ερωτηθείς για τις επικείμενες απολύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει άλλος ποσοτικός στόχος απολύσεων πέραν των 6.500 που πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες -στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου- δηλαδή από πλαστά πιστοποιητικά, παράνομες μετατροπές συμβάσεων κ.λπ. «Αν προκύπτουν από την αξιολόγηση των νομικών προσώπων του ευρύτερου Δημοσίου και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Δεν μπορείς να λες ότι υπήρξε συνένωση τριών φορέων, αλλά παρέμειναν τρία λογιστήρια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. «Δεν έχουμε ακόμη Δημόσιο που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη, έχουμε ένα φθηνότερο Δημόσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή