Η Κίνα δανείζει 5,5 δισ. ευρώ στο Μπουένος Αϊρες, που απειλείται με νέα χρεοκοπία

Η Κίνα δανείζει 5,5 δισ. ευρώ στο Μπουένος Αϊρες, που απειλείται με νέα χρεοκοπία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο που σήμερα θα εξετάσει αιτήματα τραπεζιτών και κατόχων αναδιαρθρωμένων κρατικών ομολόγων της Αργεντινής, με τα οποία ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής, στρέφονται τα βλέμματα των αγορών, μόλις εννέα ημέρες προτού λήξει η σχετική προθεσμία. Σε αυτό το πλαίσιο, εντύπωση προκαλεί η θεαματική επίδειξη εμπιστοσύνης της Κίνας προς την Αργεντινή, αφού το περασμένο Σάββατο το Πεκίνο δάνεισε 5,5 δισ. ευρώ στο Μπουένος Αϊρες για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και σύναψε νέα διακρατική συμφωνία ανταλλαγής νομίσματος (πέσος σε γουάν), ύψους 8,1 δισ. ευρώ. «Η σημερινή ημέρα είναι αξιομνημόνευτη για τις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε το Σάββατο η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο ομόλογό της, Σι Τζινπίνγκ. Ο δανεισμός 5,5 δισ. ευρώ τη στιγμή που η Αργεντινή δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, και μάλιστα απειλείται με νέα χρεοκοπία στις 30 Ιουλίου, αναμφίβολα αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Μεταξύ των συμφωνιών που υπέγραψαν οι πρόεδροι Αργεντινής και Κίνας περιλαμβάνεται δάνειο ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Παταγονία, ενώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας θα χρηματοδοτήσει με 1,5 δισ. ευρώ την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής, που θα καταστήσει αποδοτικότερη τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων της Αργεντινής από τις πεδιάδες της χώρας στα λιμάνια της.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής μετά τη Βραζιλία, ενώ το 2013 το εμπορικό έλλειμμα της Αργεντινής με την Κίνα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% και ανήλθε στα 4,3 δισ. ευρώ. Η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας και καλαμποκιού και η Κίνα ο βασικός αγοραστής της αργεντινής σόγιας. Η εμπιστοσύνη που δείχνει η κινεζική ηγεσία στην Αργεντινή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπόψη του και την υπογραφή νέας τριετούς συμφωνίας ανταλλαγής νομίσματος ύψους 8,1 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να πληρώνει εισαγωγές από την Κίνα με γουάν. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ζητήσει και την πλήρη εκταμίευση των 70 δισ. γουάν ακόμη και για ν’ αγοράσει αμερικανικά δολάρια με στόχο να ενισχύσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της. Η κ. Κίρχνερ δήλωσε το Σάββατο ότι η συμφωνία των δύο κεντρικών τραπεζών προσφέρει «σταθερότητα στα επιτόκια δανεισμού τη στιγμή που, ως χώρα, δεχόμαστε κερδοσκοπικές επιθέσεις από όρνεα», αναφερόμενη στους Αμερικανούς ομολογιούχους που αρνούνται να συμβιβαστούν με την κυβέρνησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή