«Λιώνουν οι πάγοι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

«Λιώνουν οι πάγοι» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ως μια σημαντική παράμετρο που θα κρίνει πολλά, αρχίζουν σήμερα τις συζητήσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, σε συνέχεια της επιστολής την οποία έστειλε προ ημερών ο κ. Φ. Κουβέλης προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η προεδρική εκλογή αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και τούτο, διότι από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να συμπλεύσει στο συγκεκριμένο θέμα, ως έμπρακτη απόδειξη στήριξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο. Αντιθέτως, στην Αγ. Κωνσταντίνου θεωρούν ότι η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ανοίξει και, πολύ περισσότερο, να τεθεί ως προαπαιτούμενο στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Από την Αγ. Κωνσταντίνου τονίζουν, μάλιστα, ότι αφήνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκτός συζήτησης περί Κεντροαριστεράς, προστατεύουν τον θεσμό.

Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη (Αθ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Μανίκας, Δ. Αναγνωστάκης) αναμένεται να θέσουν σήμερα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ (Π. Ρήγα, Κυρ. Πιερρακάκη και Δ. Καρύδη – επρόκειτο να είναι παρών και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης αλλά αναχώρησε εκτάκτως για τις Βρυξέλλες) τα 12 σημεία στα οποία εκτιμούν ότι μπορεί να στηριχθεί ένα «εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο». Στα περισσότερα από αυτά έχει αναφερθεί ήδη στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Κουβέλης και αφορούν -κατά κύριο λόγο- τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που ασκούνται από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Από τη Χαρ. Τρικούπη επαναλαμβάνουν ότι προσέρχονται στον διάλογο «χωρίς ηγεμονισμούς» και σε ισότιμη θέση με τη ΔΗΜΑΡ. Και εκτιμούν ότι ο κ. Κουβέλης είναι, στην παρούσα φάση, περισσότερο θετικός σε όλα τα θέματα τα οποία τίθενται -εκ των πραγμάτων- στη συζήτηση, περιλαμβανομένου προφανώς και εκείνου που αφορά την εκλογή Προέδρου. Επισημαίνουν, μάλιστα, ως σχετική ένδειξη ότι στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως η τύχη της συζήτησης θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το πολιτικό κλίμα, θέση σαφώς ευμενέστερη από την προηγουμένως εκφρασθείσα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα πριν από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, σε σχεδόν δύο μήνες (12-14 Σεπτεμβρίου).

Την ίδια στιγμή, στη Χαρ. Τρικούπη συνεχίζουν να διαφοροποιούνται σε μια σειρά κυβερνητικές επιλογές. Χθες, ο κ. Θ. Μωραΐτης, εισηγητής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «αυθαίρετες» τις υπουργικές αποφάσεις για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, καθώς παραβιάζουν τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο κ. Καρύδης επισήμανε, ακόμη, χθες ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αλλάξουν (Βήμα fm) όσα «έχει γίνει παραδεκτό και από την τρόικα ότι είναι λάθος και δεν έχουν εισφέρει αυτά που έπρεπε να εισφέρουν στο κράτος». Ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας επανέφερε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για διαφορετικό «μοντέλο» του τρόπου με τον οποίο επισκέπτεται η τρόικα τη χώρα, ενώ υπογράμμισε (Real) ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θα δεχτεί νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή