Στοχευμένοι έλεγχοι για αδήλωτη εργασία

Στοχευμένοι έλεγχοι για αδήλωτη εργασία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντολή να προβούν άμεσα σε έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Κω, της Αχαΐας και του Λασιθίου έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης.

Αφορμή για τη διενέργεια των στοχευμένων ελέγχων αποτέλεσε η ανάλυση των στοιχείων αποτύπωσης του ισοζυγίου προσλήψεων-απολύσεων τη Δεύτερα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το οποίο ήταν αρνητικό στο σύνολο της χώρας κατά 915 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 506 σε επιχειρήσεις εστίασης. Από τη γεωγραφική και κλαδική κατανομή των απολύσεων εντοπίστηκαν περιοχές όπου αρνητικές ροές και αυξημένες απολύσεις ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης δεν δικαιολογούνται από την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και από τον ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα αυτών. Στο κέντρο της Αθήνας το αρνητικό ισοζύγιο έφθασε σε 261 θέσεις, στην Αχαΐα σε 212, στην Ανατολική Αττική σε 186, στο Λασίθι σε 26 και στην Κω σε 18.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε περιοχή, κάθε κλάδος και κάθε επιχείρηση βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου. Αναφερόμενος στις αδικαιολόγητες αρνητικές ροές στο ισοζύγιο απασχόλησης, τόνισε ότι δεν είναι πλέον αποδεκτή ούτε από την πολιτεία ούτε από την κοινωνία καμία παραβατική συμπεριφορά στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοια καταχρηστική πρακτική από ασυνείδητους εργοδότες με τον πλέον αυστηρό και αποτελεσματικό τρόπο». Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική των στοχευμένων ελέγχων με την αξιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη» που αποκαλύπτει άμεσα φαινόμενα ανακολουθίας προσλήψεων-απολύσεων σε επιχειρηματικούς κλάδους και περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε το γεγονός στο Twitter, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στις τουριστικές επιχειρήσεις μετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και παροτρύνοντας το υπουργείο να συνεχίσει τους ελέγχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή