Αποκατάσταση μισθών στα επίπεδα του 2012 ζητούν οι ένστολοι

Αποκατάσταση μισθών στα επίπεδα του 2012 ζητούν οι ένστολοι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Δευτέρα το πρωί οριστικοποιήθηκε το ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των ενστόλων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το πώς θα εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τις αποδοχές των τελευταίων.

Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, περί εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση και όχι από τη δικαιοσύνη, οι ένστολοι αντέδρασαν χθες και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από την κυβέρνηση την άμεση συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις. Οι ένστολοι ζητούν την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012 (πριν τις περικοπές), ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με την αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους περικόπηκαν από τότε έως σήμερα εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα τους καταβληθούν.

Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι μισθοί δεν θα επιστρέψουν ακριβώς στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Και αυτό γιατί επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει κάποιου είδους συμψηφισμός με τις μισθολογικές προαγωγές που ελάμβαναν τόσα χρόνια οι ένστολοι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου που είχαν «παγώσει», καθώς και με το «κοινωνικό μέρισμα» που τους διενεμήθη τον Μάιο του 2014. Ωστόσο, οι ένστολοι δείχνουν διάθεση να αντικρούσουν σε κάποιο βαθμό τις προθέσεις αυτές της κυβέρνησης, η οποία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο και της επιβολής μικρότερης μείωσης από εκείνη που εφαρμόστηκε το 2012.

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να διαπιστώσει τα περιθώρια ερμηνείας των σχετικών δικαστικών αποφάσεων, καθώς θέλει να δώσει «συνολική λύση». Μία πρώτη συζήτηση επί συγκεκριμένων σχεδίων θα γίνει τη Δευτέρα στη συνάντηση του κ. Χαρδούβελη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, με τους εκπροσώπους των ένστολων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή