Προσφυγή της Cyprus Popular Bank κατά Ελλάδας

Προσφυγή της Cyprus Popular Bank κατά Ελλάδας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο – International Centre For Settlement of Investment Disputes (ICSID) κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσε η υπό κρατική εκκαθάριση τράπεζα Cyprus Popular Bank για τον αποκλεισμό της από τη χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό ELA. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ICSID, δύο δικηγορικές εταιρείες, η κυπριακή «Μαρκίδης & Co» και η βρετανική «Joseph Hage Aaronson», στράφηκαν κατά του ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπώντας τη Cyprus Popular Bank.

Αντικείμενο της προσφυγής αποτελεί ο αποκλεισμός της κυπριακής τράπεζας, η οποία είχε δραστηριότητα και στην Ελλάδα, από χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος, μολονότι η πρόσβαση στον μηχανισμό αυτό επιτράπηκε σε άλλες ελληνικές τράπεζες. Στην προσφυγή της, η υπό κρατική κυπριακή διαχείριση τράπεζα υποστηρίζει ότι ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτού υπέστη ζημίες πολλών δισ. ευρώ, δίχως να προσδιορίζει το ακριβές ύψος τους και διεκδικεί ανάλογη αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το ELA ενεργοποιείται με την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας για την παροχή ρευστότητας -σε έκτακτες καταστάσεις- σε τράπεζες που κρίνονται βιώσιμες, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στη βασική χρηματοδότηση της ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι εγχώριες τράπεζες έκαναν εκτεταμένη χρήση της δυνατότητας αυτής για να αντιμετωπίσουν την απόσυρση καταθέσεων αλλά και τον αποκλεισμό τους από τη διατραπεζική αγορά. Με απόφαση της ΤτΕ, από τη χρήση της σχετικής δυνατότητας αποκλείστηκαν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κρίνοντας ότι η υποστήριξη της ρευστότητάς τους ήταν ευθύνη της κυπριακής κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2012 η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών είχε ανέλθει στο ανώτερο σημείο, έχοντας απορροφήσει ρευστότητα άνω των 131 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ ήταν ρευστότητα μέσω ELA. Εκτοτε, η εξάρτηση των τραπεζών μειώνεται σταθερά και περιορίστηκε στα 121 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012, στα 94,31 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013 και στα 82 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2013. Σήμερα, η άντληση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού έχει μηδενιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή