Μετέωρες οι προσπάθειες εκεχειρίας

Μετέωρες οι προσπάθειες εκεχειρίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Το Ισραήλ συνέχισε χθες να σφυροκοπά στόχους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εκεχειρίας προς το παρόν, τη στιγμή που ανώτατοι διπλωμάτες των ΗΠΑ και του ΟΗΕ επιχειρούσαν να θέσουν ένα τέλος στην αιματοχυσία, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 600 ζωές. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε συνομιλίες στην Αίγυπτο, ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ και σχεδίαζε σήμερα να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Παρ’ όλα αυτά, οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν χθες με αμείωτη ένταση σε όλη τη Γάζα, με καπνούς να μαυρίζουν τον ουρανό και τους ισραηλινούς πυραύλους να πλήττουν την παλαιστινιακή παραθαλάσσια περιοχή. Η Χαμάς απάντησε με νέους όλμους κατά του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τεθούν σε λειτουργία οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ. Ενας από αυτούς έφτασε μέχρι την περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου του Μπεν Γκουριόν, τραυματίζοντας ελαφρά δύο ανθρώπους. «Δεν βρισκόμαστε κοντά σε κατάπαυση του πυρός», προέβλεψε η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, η οποία θεωρείται από τα πλέον φιλειρηνικά στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο (…) για τον τερματισμό της βίας και αυτό το πλαίσιο είναι η αιγυπτιακή πρωτοβουλία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Κέρι χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε έως τώρα στο Κάιρο και κάλεσε τη Χαμάς να επιδιώξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της βίας βασιζόμενη στην αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι, κάτοικοι της Γάζας, έχουν καταφύγει στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Δεκάδες παιδιά κοιμούνται κάθε βράδυ σε στρώματα στο πάτωμα του ναού, γεγονός που απηχεί την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας. «Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους» στη Γάζα, επιβεβαίωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό αυτό θύλακο.

Καταδίκη αντισημιτισμού

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας καταδίκασαν χθες τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, που αμαύρωσαν τις διαδηλώσεις εναντίον των ισραηλινών επιδρομών κατά της Χαμάς. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Λοράν Φαμπιούς και Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλαν την έξαρση του αντισημιτισμού, την εχθρότητα κατά των Εβραίων, τις επιθέσεις κατά ανθρώπων εβραϊκής πίστης και συναγωγών, «οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στις κοινωνίες μας», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Τίποτα, ούτε η δραματική στρατιωτική αντιπαράθεση στη Γάζα, νομιμοποιεί τέτοιου είδους ενέργειες εδώ στην Ευρώπη», διακήρυξαν οι τρεις υπουργοί μετά την πυρπόληση εβραϊκών καταστημάτων στο Παρίσι, αλλά και τα αντισημιτικά συνθήματα που ακούστηκαν σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στο Βερολίνο και αλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή