Επιτάχυνση προετοιμασίας στοχευμένων κυρώσεων

Επιτάχυνση προετοιμασίας στοχευμένων κυρώσεων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις δυναμικές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών κατά την είσοδό τους στο πρώτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων μετά το αεροπορικό δυστύχημα στην Ανατολική Ουκρανία, τα αποτελέσματα του συμβουλίου είναι μάλλον διατυπωμένα ιδιαιτέρως προσεκτικά.

Την ανάγκη για άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο όπου κατέπεσε η τραγική πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας ζήτησαν πρωταρχικά οι 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ώστε να προχωρήσουν σε αναγνώριση των 298 πτωμάτων αλλά και στην επιστροφή των νεκρών στις χώρες τους. Επίσης, οι 28 υπουργοί ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και από τον ΟΑΣΕ να ξεκινήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια της κατάρριψης. «Οι ένοχοι για την πτώση θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, ενώ ο Δανός ΥΠΕΞ είπε ότι είναι «αλλόκοτο που πέντε μέρες μετά την κατάρριψη δεν έχουμε πρόσβαση στο σημείο, και αν δεν αποκτήσουμε, τότε θα υπάρξουν συνέπειες».

Μερικοί υπουργοί εξέφρασαν την ανάγκη να επιβληθεί εμπάργκο όπλων ή να χαρακτηριστούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές «τρομοκράτες». Οπως έχει παρατηρηθεί από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί βρέθηκαν χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα, με τις ανατολικές χώρες και τη Βρετανία να ζητούν περισσότερα μέτρα και κυρώσεις, ενώ οι υπόλοιπες να είναι υπέρ πιο προσεκτικών αποφάσεων.

Το συμβούλιο αποφάσισε ότι θα επιταχύνει την προετοιμασία στοχευμένων κυρώσεων και θα ετοιμάσει άμεσα μια λίστα ανθρώπων αλλά και εταιρειών αυτή τη φορά, μία απόφαση που είχε παρθεί από τους ηγέτες της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. Οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών θα συναντηθούν αύριο για να αποφασίσουν ποια συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες θα μπουν στη λίστα. Επίσης, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ε.Ε., το συμβούλιο θα προβεί σε επιβολή ενός καινούργιου πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνει κυρώσεις στην πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, στην άμυνα, σε ευαίσθητες τεχνολογίες καθώς και στον τομέα της ενέργειας. Η επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα της άμυνας (παρ’ όλο που δεν δόθηκαν πιο συγκεκριμένες διευκρινίσεις) ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

Το ενδεχόμενο για τη σύγκληση μιας νέας Συνόδου Κορυφής άφησε ανοιχτό η Κάθριν Αστον, καθώς μόνο σε επίπεδο αρχηγών κρατών μπορεί να αποφασιστεί το αν θα περάσει η Ε.Ε. σε τρίτο επίπεδο κυρώσεων (αυτές είναι κυρίως πολιτικές και οικονομικές) οι οποίες αναπόφευκτα θα περιλαμβάνουν και τον τομέα της ενέργειας.

Ομως η ενέργεια είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι 18 από τις 28 είναι ενεργειακά εξαρτημένες από τη Ρωσία. Η χώρα μας έχει συνολική ενεργειακή εξάρτηση 40% από τη Μόσχα (20% πετρέλαιο και 65% φυσικό αέριο) και τρίτος γύρος κυρώσεων προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν 6 χώρες στην Ε.Ε. που έχουν 100% ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα και θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσουν κυρώσεις που θα είχαν ως αποτέλεσμα ακριβότερη ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή