Εκτός Σχολής Αστυφυλάκων για 6 χιλιοστά

Εκτός Σχολής Αστυφυλάκων για 6 χιλιοστά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αντικείμενο δικαστικής διένεξης απετέλεσαν οι συνεχείς αυξομειώσεις στο ύψος υποψηφίου που επρόκειτο να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην Σχολή Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις είναι να έχει ύψος 1.70. Το 2009 , ο υποψήφιος πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του για να υποβάλλει τα δικαιολογητικά και σύμφωνα με την μέτρηση που έγινε το αναστημά του ήταν οριακό, δηλαδή 1.70.

Ο υποψήφιος πέρασε όλες τις υγειονομικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές διαδικασίες, όμως όταν μετρήθηκε από την επίτροπή, τρεις φορές μάλιστα, το ύψος του βρέθηκε 1,694, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Ο υποψήφιος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομος ο αποκλεισμός του, ενώ προσκόμισε βεβαίωση αναστημομέτρησης από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, σύμφωνα με την οποία το ύψος του είναι 1,73μ. Επίσης, προσκόμισε στο δικαστήριο και άλλη, δεύτερη, μέτρηση, αυτή τη φορά Δημοσίου νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία ειναι 1,71μ.

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι παράνομα αποκλείστηκε ο υποψήφιος, γιατί «η ελάχιστη οριακή διαφορά των 6 χιλιοστών που διαπιστώθηκε από την αρμόδια αθλητική επιτροπή (1,64μ.) οφείλεται προφανώς στο ότι το ανάστημα του ανθρώπινου σώματος υφίσταται παροδική μείωση κατά την διάρκεια της ημέρας". Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄αριθμ. 2568/2014 απόφασή του έκρινε μη ορθή την εφετειακή απόφαση, γιατί «προέβη ανεπιτρέπτως σε κατ΄ ιδίαν ουσιαστική εκτίμηση περί του ότι ο υποψήφιος διαθέτει πράγματι την απαιτούμενη κατά νόμο ιδιότητα, δηλαδή, το ελάχιστο ανάστημα».

Τελικώς, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την έφεση του υπουργείου Δημόσια Τάξης κατά της Εφετειακής απόφασης, αλλά ανέπεμψαν την υπόθεση στο υπουργείο Δημόσια Τάξης προκειμένου να μετρηθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης, εκ νέου το ανάστημα του υποψηφίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή