Σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία

Σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δικαιοσύνη, ως φαίνεται, θα θέσει τέλος στην εμπλοκή που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη της διαδικασίας αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων μετά την απεργία-αποχή από τη διαδικασία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ τις τελευταίες εβδομάδες. Ηδη το πρώτο μήνυμα έφτασε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για αναστολή των εγκυκλίων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφορικά με την αξιολόγηση. Επί του θέματος εκκρεμεί και απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας επί της έφεσης που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης που έκρινε παράνομη για τυπικούς λόγους, αλλά όχι και καταχρηστική, την απεργία-αποχή των υπαλλήλων.

Βάσει της απόφασης της ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, η αξιολόγηση θα συνεχιστεί κανονικά τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα κριθεί η κύρια προσφυγή των συνδικαλιστών. Βασικότερο σημείο του σκεπτικού της ολομέλειας του ΣτΕ είναι ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Το ίδιο το δικαστήριο αμφισβητεί εάν μπορούν να ακυρωθούν εγκύκλιοι υπουργείων από τα δικαστήρια, ενώ αμφισβητεί την ανεπανόρθωτη βλάβη που όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη διαδικασία. «Θα μπορούσε να δοθεί αναστολή μόνο εάν συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή αν η εφαρμογή των εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους υπαλλήλους βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη», αναφέρει η απόφαση. Ωστόσο, σύμφωνα με την κρίση των συμβούλων επικρατείας, η υποτιθέμενη βλάβη που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν προέρχεται από τις εγκυκλίους αλλά από τις «μέλλουσες να εκδοθούν εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου».

Εν κατακλείδι, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας είναι «προδήλως αβάσιμοι», ενώ η επιτροπή αναστολών «δεν μπορεί να θεωρήσει τις επίμαχες εγκυκλίους ως προδήλως αντισυνταγματικές». Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου και επεσήμαιναν ότι εφόσον και η απόφαση του Πρωτοδικείου ταχθεί υπέρ του Δημοσίου, «τότε το όλο θέμα θα λυθεί αυτοδικαίως».

Πάντως, ήδη έχει υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Ηδη από την περασμένη Παρασκευή έχει εκπνεύσει η δεύτερη προθεσμία για υποβολή της ποσόστωσης που έπρεπε να έχουν παραδώσει οι γενικοί διευθυντές, ενώ στις 30 Ιουλίου λήγει και η προθεσμία για την αυτοαξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι γενικοί διευθυντές που δεν παρέδωσαν την ποσόστωση εντός προθεσμίας είναι αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οφείλω να επισημάνω ότι ένας υπάλληλος που δεν προχωράει, δεν εκκινεί τη διαδικασία, αναλαμβάνει και αυτός τις ευθύνες του. Εγώ δεν έχω τρόπο να βάλω το πιστόλι στον κρόταφο για κάθε υπάλληλο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης εάν δεν προχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία».

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης –με την εισαγωγή της ποσόστωσης– προβλέπει ότι με βαθμούς 9-10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με βαθμούς 7-8 αξιολογείται έως και 60% των υπαλλήλων ενώ με βαθμούς από 1-6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Το σύστημα αυτό ισχύει επί της ουσίας μόνο για φέτος, καθώς βάσει του Μνημονίου από τον Ιανουάριο του 2015 θα ισχύσει νέο σύστημα το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση. Στη διαδικασία της αξιολόγησης υπόκεινται περίπου 300.000 υπάλληλοι από όλο το φάσμα του Δημοσίου, καθώς με διαφορετικό σύστημα αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί, οι ένστολοι και οι γιατροί.

Ενδοδημοτική κινητικότητα

Πέραν της αξιολόγησης, μετ’ εμποδίων εξελίσσεται και το πρόγραμμα της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα και να επιτευχθεί ο στόχος μετακίνησης άλλων 2.000 εργαζομένων. Ο κ. Ασκούνης κάλεσε τους αιρετούς να συμβάλουν στην υλοποίηση του στόχου, διότι «το κέρδος θα είναι πολλαπλό γα τους ίδιους τους δήμους, την επαρκή στελέχωσή τους και την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και για τους εργαζομένους οι οποίοι θα είναι διασφαλισμένοι, καθώς ούτε θα αξιολογηθούν ούτε, φυσικά, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή