Σημείο τριβών τα γαλλικά πλοία προς τη Ρωσία

Σημείο τριβών τα γαλλικά πλοία προς τη Ρωσία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σεντ Nαζέρ, μια παλιά πόλη με ιστορία στην κατασκευή πλοίων, είναι εξοικειωμένη με την παρουσία ναυτικών από όλο τον κόσμο. Ελάχιστοι ναυτικοί, ωστόσο, υπήρξαν το αντικείμενο τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος όσο οι 400 Ρώσοι που κατέφθασαν τον περασμένο μήνα, ώστε να εκπαιδευθούν στα δύο πολεμικά πλοία που κατασκεύασε η Γαλλία για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Ακόμη και πριν από την κατάρριψη του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ουκρανία, που ανάγκασε την Ευρώπη να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, η απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση των πλοίων στη Μόσχα και να εκπαιδεύσει το ρωσικό ναυτικό στη χρήση τους είχε συναντήσει την αντίθεση των ΗΠΑ και άλλων κρατών. Υστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις, το Σεντ Ναζέρ έχει μετατραπεί στο σύμβολο της δύσκολης επιλογής ανάμεσα στη διπλωματία και την εθνική ασφάλεια από τη μια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενός οικονομικού μέλλοντος από την άλλη. «Πρέπει να πιέσουμε όλους τους συνεργάτες μας να δηλώσουν ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με μια χώρα όπως συνήθως, όταν επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η χώρα του θα έκανε ποτέ τέτοια επιλογή και τόνισε ότι θα καλέσει τη γαλλική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Προσφάτως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ορισμένοι βουλευτές της Ευρωβουλής εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία Γαλλίας-Ρωσίας.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκοζίν, από την πλευρά του, δήλωσε, ωστόσο, πως η ακύρωση της συμφωνίας είναι μάλλον απίθανη, αναφέροντας ότι οι Γάλλοι είναι «ιδιαίτερα πραγματιστές». Γάλλοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η τελική απόφαση σχετικά με την παράδοση του πρώτου εκ των δύο πλοίων θα ληφθεί τον Οκτώβριο, αν και η Γαλλία είναι έτοιμη να απορρίψει προτάσεις τις Μόσχας για την επέκταση της συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή