Οι Ολλανδοί εξετάζουν τα δύο «μαύρα κουτιά»

Οι Ολλανδοί εξετάζουν τα δύο «μαύρα κουτιά»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Την αισιοδοξία ότι θα κατορθώσουν να διαπιστώσουν τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στις 17 Ιουλίου στην Ανατολική Ουκρανία, διετύπωσαν χθες οι ολλανδικές αρχές, που έχουν αναλάβει τη διεύθυνση των ερευνών. Η εξέταση του πρώτου μαύρου κουτιού, που κατέγραφε τους ήχους στο πιλοτήριο, έδειξε ότι τα στοιχεία διασώθηκαν, ενώ σήμερα αναμένεται η εξέταση του καταγραφέα στοιχείων πτήσης.

«Ο αποτυπωτής ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές, όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει να συντονίσει την έρευνα. Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που απέσπασε, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του καταγραφέα στοιχείων πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει σήμερα.

Η χθεσινή ήταν ημέρα πένθους στην Ολλανδία, καθώς ένας βασικός οδικός άξονας της χώρας, ο αυτοκινητόδρομος από το Αϊντχόβεν ώς το Χίλβερσουμ είχε κλείσει για την πομπή των οχημάτων που μετέφεραν τις πρώτες σορούς των θυμάτων στο κέντρο όπου πρόκειται να γίνει η αναγνώριση. Συνολικά οι Ολλανδοί παρέλαβαν 200 σορούς, ενώ συνεχίζουν να αναζητούνται οι υπόλοιποι 298 επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης.

«Παρά το γεγονός ότι στοιχεία και ίχνη έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν χαθεί, προσδοκάμε ότι θα είμαστε σε θέση να αντλήσουμε επαρκείς πληροφορίες από τον τόπο της συντριβής», ανακοίνωσε το ΟVV. Οι Ολλανδοί συντονίζουν τις έρευνες εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δύο τρίτα των επιβατών της πτήσης Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ ήταν Ολλανδοί.

«Σφάλμα φιλορώσων»

Στην εκτίμηση που παρουσίασαν την Τρίτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφεραν ως πιθανότερη θεωρία για την κατάρριψη του αεροσκάφους το σφάλμα των φιλορώσων ανταρτών, οι οποίοι το κατέρριψαν θεωρώντας ότι επρόκειτο για αεροσκάφος της ουκρανικής αεροπορίας. Δύο τέτοια αεροσκάφη, τύπου Su-25 κατερρίφθησαν χθες στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς μαίνεται η μάχη των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, των δύο περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Αυτονομιστής αντάρτης που έχει έρθει σε προστριβή με τους υπόλοιπους αντάρτες μίλησε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβη. Ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι υποστήριξε ότι ακόμη και αν το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντάρτες, η ευθύνη ανήκει στην ουκρανική πολεμική αεροπορία που με τους βομβαρδισμούς της «προκάλεσε τη χρήση αυτού του όπλου εναντίον αεροπλάνου που μετέφερε αμάχους».

Οι ρωσόφωνες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας εξεγέρθηκαν την άνοιξη, μετά την άνοδο Ουκρανών εθνικιστών στην εξουσία στο Κίεβο. Η απαρχή της σύγκρουσης, όμως, μπορεί να εντοπιστεί στην απόφαση του ανατραπέντος φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε., στα τέλη του 2013. Υστερα από τόσους μήνες, το ίδιο ζήτημα -η σύνδεση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση- επανέρχεται στην επικαιρότητα, με τη Ρωσία να πιέζει την Ουκρανία να μην επικυρώσει τη συμφωνία, την οποία έχει στο μεταξύ υπογράψει. Οι ουκρανικές αρχές σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας ώς τα τέλη Αυγούστου. Χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δήλωσε ότι υπό κάποιες συνθήκες, «η Ρωσία μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει προστατευτικά μέτρα». Προ ολίγων εβδομάδων η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές φρούτων και κρέατος από τη Μολδαβία, χώρα της ανατολικής Ευρώπης που επίσης υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή