Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα συνεχίστηκαν χθες για 16η ημέρα, χωρίς να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την εκεχειρία. Οι Παλαιστίνιοι υποδέχονται τους Ισραηλινούς στρατιώτες με πυρά και αρνούνται να υπογράψουν εκεχειρία αν το περιεχόμενό της ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση, ενώ το Ισραήλ αρνείται να σταματήσει τις επιχειρήσεις αν δεν καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και στο ηθικό των Παλαιστινίων.

Eγκλήματα πολέμου

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περιοχή δεν φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ. Στις πιέσεις αυτές περιλαμβάνεται η εκτίμηση της υπάτης αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ότι κάποια από τα συμβάντα στη Γάζα, όπως ο βομβαρδισμός τεσσάρων παιδιών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην παραλία ή τριών παιδιών που βρίσκονταν στην ταράτσα του σπιτιού τους, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Μερικές δεκάδες Παλαιστίνιοι και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες προσετέθησαν χθες στον κατάλογο των νεκρών, ανεβάζοντας τις απώλειες από την πλευρά των Παλαιστινίων σε 668 και από την πλευρά των Ισραηλινών στις 35, εκ των οποίων οι 33 στρατιώτες.

Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος κόστισαν τη ζωή, την Τρίτη, ενός Ταϊλανδού εργάτη γης, ενώ οδήγησαν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η πτώση παλαιστινιακής ρουκέτας σε απόσταση ενός μιλίου από το αεροδρόμιο δεν συνιστά κίνδυνο για τις πτήσεις, ενώ ο Ισραηλινός αερομεταφορέας Ελ Αλ συνεχίζει να χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο. «Η επιτυχία της Χαμάς να κλείσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο είναι μια μεγάλη νίκη για την αντίσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε χθες με ψήφους 29 υπέρ και 1 κατά τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τις πιθανές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπιστικών κανονισμών στον πόλεμο της Γάζας. Η ψήφος κατά της έρευνας ανήκε στην Ουάσιγκτον, ενώ 17 χώρες επέλεξαν την αποχή.

«Συναντάμε αντίσταση γύρω από τις σήραγγες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ. «Συνεχώς προσπαθούν να μας επιτεθούν γύρω από τις σήραγγες». Το Ισραήλ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη Γάζα από το 2007 και μεγάλο μέρος των αγαθών που εισέρχονται στη Λωρίδα περνάει μέσα από σήραγγες, τις οποίες τώρα το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή