ΣΑΤΕ: Το Δημόσιο «μαγειρεύει» τις προκαταβολές

ΣΑΤΕ: Το Δημόσιο «μαγειρεύει» τις προκαταβολές

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με τις πρόσφατες δημοπρατήσεις εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας παρακρατά το Δημόσιο από τις προκαταβολές που καταβάλλει σε εργοληπτικές εταιρείες. Αυτό καταγγέλλει με σχετική επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, κ. Γκ. Χαρδούβελη και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο Σύνδεσμος Ανώνυμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), όπου επισημαίνεται ότι το Δημόσιο συνεχίζει να παρακρατεί επιτόκιο 4,85% από τις προκαταβολές που καταβάλλει στους αναδόχους δημοσίων έργων, παρότι η πιο πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας έγινε με επιτόκιο 2,05%.

Το ζήτημα που θίγει ο ΣΑΤΕ αφορά τις προκαταβολές που δύναται να καταβάλει το κράτος στον εκάστοτε ανάδοχο δημοσίου έργου και οι οποίες αφορούν ποσοστό έως 15% του συνολικού ποσού της σύμβασης. Οι προκαταβολές αυτές δίνονται εφόσον υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη διακήρυξη του έργου για την παραγγελία από τον ανάδοχο των απαιτούμενων υλικών. Για το ποσό που χορηγείται, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με τόκο, ο οποίος, βάσει του σχετικού νόμου, ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, προσαυξημένο κατά 0,25%. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ, η τελευταία αναπροσαρμογή του επιτοκίου αυτού έγινε τον Απρίλιο του 2010, όταν στην τότε δημοπρασία εντόκων γραμματίων το επιτόκιο άγγιξε το 4,85%. Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, η δικαιολογία που επικαλείται το Δημόσιο για τη μη αναπροσαρμογή του επιτοκίου είναι ότι αυτό αφορά γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας και όχι δωδεκάμηνης, όπως ορίζει ο νόμος. Κατά τον ΣΑΤΕ, το επιχείρημα αυτό είναι έωλο, καθώς, αν το Δημόσιο δημοπρατούσε σήμερα γραμμάτια δωδεκάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο που θα επιτύγχανε δεν θα ήταν πολύ διαφορετικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος, που εκπροσωπεί πάνω από 900 κατασκευαστικές εταιρείες όλων των τάξεων, ζητά την επίλυση του ζητήματος και την αναπροσαρμογή του επιτοκίου, ώστε να αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή