Βρετανία: Σε ένα 24ωρο η άντληση δεδομένων από τα «μαύρα κουτιά» του Μπόινγκ

Βρετανία: Σε ένα 24ωρο η άντληση δεδομένων από τα «μαύρα κουτιά» του Μπόινγκ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βρετανία έφτασαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ειδική επιτροπή της ουκρανικής κυβέρνησης που ερευνά τις συνθήκες συντριβής του Μπόινγκ 777.

«Σήμερα τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777 έφθασαν στη Βρετανία υπό την εποπτεία του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας)», ανακοίνωσε η επιτροπή στη σελίδα της στο Facebook.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση MH17 παραδόθηκαν από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Ολλανδίας στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων (AAIB), στο Φάρνμπορο, για να υποβληθούν σε ανάλυση», αναφέρει επίσης ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών της Βρετανίας.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να αντληθούν τα δεδομένα από τα «μαύρα κουτιά», αλλά δεν γνωρίζει αν η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και στα δύο. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα σταλούν για ανάλυση στη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια της συντριβής του Μπόινγκ.

Χθες Τρίτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα «μαύρα κουτιά» του Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών θα μεταφέρονταν στη Βρετανία για ανάλυση μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος.

Η Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων (AAIB) εδρεύει στο Φάρνμπορο της νότιας Αγγλίας, υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών και θα αναλάβει να αναλύσει τα στοιχεία, καθώς είναι αρμόδια για την έρευνα δυστυχημάτων της πολιτικής αεροπορίας και άλλων σοβαρών αεροπορικών περιστατικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας, είναι συνήθης η διαδικασία να στέλνονται τα «μαύρα κουτιά» για ανάλυση στο πλησιέστερο εργαστήριο που είναι εξουσιοδοτημένο από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Τα «μαύρα κουτιά» συνόδευαν εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία και άλλα μέλη της διεθνούς επιτροπής της οποίας ηγείται η Ολλανδία.

Αναχώρησε για την Ολλανδία το πρώτο αεροσκάφος με τις σορούς

Αναχώρησε από το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας με προορισμό την Ολλανδία το ένα από τα δύο αεροσκάφη –ένα ολλανδικό στρατιωτικό μεταγωγικό τύπου Hercules C-130– με τις σορούς 16 επιβαινόντων του Μπόινγκ της Malaysia Airlines, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ουκρανίας, της Ολλανδίας, της Μαλαισίας και της Αυστραλίας παρευρέθησαν σε τελετή μνήμης στο Χάρκοβο, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την ολλανδική τηλεόραση.

Ύστερα από ενός λεπτού σιγή και ομιλίες αξιωματούχων, τα ξύλινα φέρετρα φορτώθηκαν στο αεροσκάφος.

Αργότερα εντός της ημέρας, αυστραλιανό αεροσκάφος θα μεταφέρει στην Ολλανδία τα φέρετρα με τις σορούς 24 θυμάτων της συντριβής του Μπόινγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή