Τελευταίο ταξίδι του «Costa Concordia»

Τελευταίο ταξίδι του «Costa Concordia»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το τελευταίο του ταξίδι ξεκίνησε το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia ή, καλύτερα, ό,τι απέμεινε από αυτό μετά το ναυάγιο της 13ης Ιανουαρίου του 2012 στα ανοικτά της Τοσκάνης και την ανέλκυσή του, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Το μεγάλο σκάφος ξεκίνησε το ταξίδι του ρυμουλκούμενο και υπό τα βλέμματα εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Τζίλιο για να παρακολουθήσουν τον τόσο παράξενο απόπλου. Ανάμεσά τους και πολλοί επιζήσαντες της βύθισης του σκάφους που κόστισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους. Οι καμπάνες των εκκλησιών σημάναν όταν το πλοίο άρχισε να απομακρύνεται, όπως, εξάλλου, ήχησαν και οι κόρνες των παραπλεόντων σκαφών.

«Είναι μία μεγάλη ημέρα για το νησί Τζίλιο, αλλά στην πραγματικότητα θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε μόνο όταν φτάσει στη Γένοβα», υπογράμμιζε ο Νικ Σλόαν, συντονιστής της προσπάθειας ανέλκυσης του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου, μίας από τις πιο πολύπλοκες και πολυδάπανες στην ιστορία.

Το σκουριασμένο, πλέον, κρουαζιερόπλοιο, που έχει περίπου το διπλάσιο μέγεθος από τον Τιτανικό, τώρα επιπλέει χάρη στην τοποθέτηση γύρω του πελώριων δεξαμενών αέρα. Θα ρυμουλκηθεί μέχρι τη Γένοβα όπου θα αποσυναρμολογηθεί και θα μετατραπεί σε παλιοσίδερα. Στην επιχείρηση συμμετέχει 17μελές πλήρωμα που βρίσκεται πάνω στο πλοίο, ενώ ακολουθεί νηοπομπή δέκα σκαφών. Τα δύο σκάφη ρυμουλκούσαν το Costa Concordia με ταχύτητα δύο κόμβων, καλύπτοντας απόσταση 3,7 χλμ. ανά ώρα. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Γένοβα το βράδυ της Κυριακής εφόσον επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες.

Φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η χθεσινή ημέρα για πολλούς, καθώς πολλοί επιβάτες που επέζησαν του ναυαγίου επέστρεψαν στο Τζίλιο προκειμένου να αποχαιρετήσουν το κρουαζιερόπλοιο πιστεύοντας ότι αυτό θα τους επιτρέψει να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη που έζησαν. «Ελπίζουμε ότι όλα αυτά που μας στοιχειώνουν μετά την περιπέτεια που ζήσαμε θα φύγουν διά παντός μαζί με το πλοίο», λέει η Αν Ντεκρ της Ενωσης Γάλλων Επιζησάντων κρατώντας το χέρι της φίλης της Νικόλ Σερβέλ, ο άνδρας της οποίας έχασε τη ζωή του στη ναυτική τραγωδία.

Τη μοιραία νύχτα της 13ης Ιανουαρίου του 2012, το Costa Concordia μετέφερε 4.229 επιβάτες και πλήρωμα από 70 κράτη. Την ώρα του ναυαγίου όλοι είχαν πάει στις καμπίνες τους και ετοιμάζονταν για τον βραδινό ύπνο όταν το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο, ανοικτά του Τζίλιο, που βρίσκεται στις ακτές της Τοσκάνης. Το χτύπημα προκάλεσε τεράστιο ρήγμα στο σκαρί που αμέσως πήρε κλίση, καθώς τα νερά το πλημμύριζαν. Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή σε μία απολύτως ασυντόνιστη προσπάθεια με αποτέλεσμα 32 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Κόστος 1,5 δισ. ευρώ

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia έχει κοστίσει περί το 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγάλο κρουαζιερόπλοιο ρυμουλκείται από δύο ρυμουλκά με σημαίες Ολλανδίας και Βανουάτου, ενώ στη νηοπομπή που το ακολουθεί επιβαίνουν δύτες, μηχανικοί, ιατροί όπως και ειδικοί περιβαλλοντολόγοι. Στα πλευρά του Costa Concordia έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες οι οποίοι θα ελέγχουν διαρκώς για τυχόν ρωγμές, ενώ υποθαλάσσιες βιντεοκάμερες παρακολουθούν διαρκώς προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει διαρροή τοξικών αποβλήτων στη θάλασσα. Οτιδήποτε βρίσκεται μέσα στο σκάφος και δεν είναι στερεωμένο, όπως αποσκευές, έπιπλα, θα αιχμαλωτίζονται από ένα πελώριο δίχτυ, ενώ αισθητήρες με υπέρυθρες ακτίνες θα χρησιμοποιηθούν για να εντοπίσουν τυχόν διαρροές πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή