Η επίδραση της Γέλεν στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Η επίδραση της Γέλεν στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλοδοξία του Μάριο Ντράγκι να πετύχει την εξασθένηση του ευρώ εξαρτάται από τις διαθέσεις της πρόεδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) Τζάνετ Γέλεν. Η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας οδήγησε την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω από το 1,35 την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένουν οι επενδυτές. Η επίδραση που έχει ο ομόλογός της της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον καθορισμό της ισοτιμίας είναι πολύ μικρότερη. Η δίχως προηγούμενο απόφαση του Ντράγκι να ρίξει το επιτόκιο δανεισμού για τις τράπεζες κάτω από το μηδέν οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,2%. Ταυτόχρονα χάνεται και ο συσχετισμός μεταξύ των αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρώπης και του κοινού νομίσματος.

Οσοι επενδύουν σε ευρώ-δολάριο λένε ότι σταδιακά επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ διότι πιστεύουν ότι ο κ. Ντράγκι δεν έχει άλλους άσους στο μανίκι του μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε τον Ιούνιο. Παράλληλα, αξιολογούν ως σημαντικότερη την προοπτική αύξησης των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ από τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και την ουκρανική κρίση. Οι δηλώσεις της κ. Γέλεν στις 15-16 Ιουλίου επιτάχυναν την κατάρρευση της σύνδεσης μεταξύ ευρώ και αγοράς ομολόγων, αφότου η δίψα για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα συνέβαλε στην ενίσχυση του ευρώ κατά 4,2% το 2013, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη τα τελευταία έξι χρόνια. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0%-0,25% από τον Δεκέμβριο του 2008. «Πλέον το ευρώ-δολάριο κινείται με βάση τη Fed», λέει ο αναλυτής Σεμπαστιέν Γκαλί της Societe General. Ο περιορισμός της εξουσίας να επηρεάζει την ισοτιμία του ευρώ θα αποδειχθεί ενοχλητική για τον κ. Ντράγκι, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε ότι η σχετική ισχύς του ευρώ αποτελεί απειλή για την οικονομία. Εκείνη την ημέρα το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου. Στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Ιουνίου η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0,15%, να επιβάλει αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις των τραπεζών και να προσφέρει νέα φθηνά κεφάλαια στις τράπεζες. Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού και η αύξηση του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία τείνουν να οδηγούν στην εξασθένηση ενός νομίσματος καθώς αυτό καθίσταται λιγότερο επικερδές για τους επενδυτές. Ωστόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ είχαν μικρή επίδραση. Ακόμη και πριν από την εξαγγελία του προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας τον Ιούνιο, ο κ. Ντράγκι προσπαθούσε με λεκτικές παρεμβάσεις να ρίξει την ισοτιμία του ευρώ, λέγοντας τον Μάιο ότι η ενίσχυσή του «στο πλαίσιο χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας». Ενώ, όμως, η σύνδεση του ευρώ με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη εξασθενεί, αυτό δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ καθώς αρχίζει η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, λέει ο κ. Αντνάν Ακάντ, επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Fischer Francis Trees & Watts.

Προς το παρόν οι αγορές δεν δίνουν σημασία στην ευρωπαϊκή κρίση και ασχολούνται μόνο με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, αλλά «μέχρι τον Σεπτέμβριο κάτι θα συμβεί και θα διαλύσει τον σημερινό εφησυχασμό. Ξαφνικά οι επενδυτές θα σκεφτούν ότι είναι πλέον καιρός να πουλήσουν τα ευρώ τους αφού κορυφώθηκε η επιτάχυνση της οικονομίας». Η αίτηση της μητρικής εταιρείας της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo για προστασία από τους πιστωτές της αλλά και η νέα κρίση στη Γάζα και στην Ουκρανία μαζί με τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν στάθηκαν ικανές να ρίξουν σημαντικά την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τώρα όμως που το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,35 έναντι του δολαρίου, είναι πιθανό να κινηθεί προς το 1,30, σύμφωνα με τον κ. Στίβεν Ερλάνγκερ, παγκόσμιο επικεφαλής αναλυτή συναλλάγματος για την Ομάδα των 10 στη Citigroup. Η ισοτιμία διαμορφώνεται κυρίως από τις προβλέψεις για άνοδο του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, προβλέψεις που ενισχύουν το δολάριο, εξηγεί ο κ. Ερλάνγκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή