Σούρλας: «Χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί για την πάταξη της διαφθοράς»

Σούρλας: «Χρειάζονται ταχύτεροι ρυθμοί για την πάταξη της διαφθοράς»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πάταξη της διαφθοράς, η ενίσχυση της διαφάνειας, η επιτυχέστερη αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων, αλλά και η φορολόγηση των offshore εταιρειών αποτέλεσαν τα κύρια θέματα της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού», δήλωσε ο κ. Σούρλας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ως προς την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα, κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ωστόσο διαπιστώθηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας στα καύσιμα, ιδίως στα διυλιστήρια.

Οπως επισήμανε ο κ. Σούρλας, τα συγκεκριμένα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπολογίζεται ότι έχουν σημειωθεί απώλειες περίπου 25 δισ. από τα ταμεία.

Στο θέμα των offshore εταιρειών και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου που επιτυγχάνεται, μέσω αυτών, με τριγωνικές συναλλαγές, ο κ. Σούρλας πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση.

Ως προς το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, ύψους 42 δισ. ευρώ, που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής (σ.σ.: τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια), ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας επισήμανε ότι είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες αρχές σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή