To Game of Thrones στα πανεπιστήμια!

To Game of Thrones στα πανεπιστήμια!

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος είπε πως οι πανεπιστημιακές εργασίες είναι ανιαρές και άσχετες με τα αληθινά μας ενδιαφέροντα; Για τέσσερεις εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Virginia πρόκειται να καταβυθιστούν σε ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά επιτεύγματα όλων των εποχών, που μεταξύ άλλων αποτελεί και θέμα συζήτησης στα διαλείμματά τους. Όχι, δεν μιλάμε για την Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά το αντίστοιχο (τηρουμένων των αναλογιών) αριστούργημα της εποχής μας, που ακούει στο όνομα Game of Thrones!

Σύμφωνα με το UVAToday, η δημοφιλής σειρά και το βιβλίο του George R.R. Martin "A Song of Ice and Fire" θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός μακροσκελούς σεμιναρίου, που πέρα από το ότι θα καταπιαστεί με τη λογοτεχνία του φανταστικού (πράγμα κάπως σπάνιο σε πανεπιστημιακές τάξεις), θα φωτίσει και την ευρύτερη επιρροή της σειράς στη σύγχρονη κοινωνία. «To Game of Thrones είναι διάσημο, είναι ενδιαφέρον, αλλά είναι επίσης και κάτι πολύ σοβαρό» αναφέρει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Virginia, Lisa Woolfork. «Υπάρχουν πολλά πράγματα στη σειρά που έχουν το δικό τους βάρος, που έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα και μπορούν να φωτιστούν μέσα από τη λογοτεχνική ανάλυση». Πράγματι, μέσα στα επεισόδια της σειράς θίγονται πολλά διαφορετικά θέματα για όποιον θέλει να τα δει: οι φυλετικές διακρίσεις, το παιχνίδι της εξουσίας μεταξύ των δύο φύλων, η επιρροή της καταγωγής στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και φυσικά οι έννοιες του καλού, του κακού και της τεράστιας γκρίζας περιοχής μεταξύ των δύο.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του σεμιναρίου πάντως είναι αυτό που θα ζητήσει τη δημιουργική συνεισφορά των φοιτητών: κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους θα κληθεί να κάνει τη δική του προσθήκη στην ιστορία, σε μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να αναδείξει και τους επίδοξους Martin του αύριο! «Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να γράφουν το πρίκουελ – άλλοι δουλεύουν πάνω σε spoilers για το τι πρόκειται να συμβεί» αναφέρει η Woolfork. Φυσικά, αν μπορούμε να κάνουμε από τώρα μια πρόβλεψη, ο φοιτητής που θα καταφέρει να γράψει όλη την εργασία του στη γλώσσα των Dothraki, θα λάβει από τους καθηγητές του ένα έξτρα credit…

Βύρων Κριτζάς 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή