Ε.Ε.: Η Ελλάκτωρ στις 50 μεγαλύτερες κατασκευαστικές

Ε.Ε.: Η Ελλάκτωρ στις 50 μεγαλύτερες κατασκευαστικές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην 46η θέση των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων συγκαταλέγεται και φέτος ο όμιλος Ελλάκτωρ, με βάση τον κύκλο εργασιών που σημείωσε το 2013. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την τελευταία ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων Deloitte. Ο όμιλος Ελλάκτωρ βρέθηκε στην ίδια θέση με την προηγούμενη ετήσια μελέτη, παρουσιάζοντας κύκλο εργασιών ύψους 1,24 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Deloitte, το 2013 ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, συνέχισε να επηρεάζεται αρνητικά από την ύφεση. Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο των εν λόγω χωρών υποχώρησαν με ρυθμό μεγαλύτερο του 10%. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία, η ελληνική αγορά κατασκευών, έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχούς υποχώρησης, αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά κατά το 2014, καθώς προβλέπεται ότι οι επενδύσεις στις κατασκευές θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 2,4%. Υπενθυμίζεται ότι το 2012, οι επενδύσεις στον κλάδο υποχώρησαν κατά 22,7%, ενώ το 2013 η πτώση περιορίστηκε σε 13,5%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι γαλλικοί όμιλοι της Vinci και της Bouygues κατέλαβαν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ισπανικός όμιλος της ACS. Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι έξι πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης των εταιρειών δεν παρουσίασαν κάποια μεταβολή το 2013. Σύμφωνα με την Deloitte, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη φαίνεται πως πλέον μπορεί να προσδοκά καλύτερες μέρες έπειτα από πέντε διαδοχικά χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, απόρροια του περιορισμού των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε πολλές χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κατέβαλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Πλέον, με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης να φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ο κλάδος θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη το 2014 και ακόμα ταχύτερη άνοδο από το 2015 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή