Φορολογικές ελαφρύνσεις πρότειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Φορολογικές ελαφρύνσεις πρότειναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο, τη μείωση και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των επαγγελματιών με μηδενικά εισοδήματα και την αύξηση δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι κ. Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, κ. Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Κουτσούκος συζητήθηκαν και οι διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε ο υπουργός θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Το σχέδιο φοροελαφρύνσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον κ. Γκ.Χαρδούβελη προβλέπει τα εξής:

1. Τη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης. Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ το μέτρο δεν απέδωσε ούτε πέτυχε «χτύπημα» στο λαθρεμπόριο. Ζητούν να επανεξεταστεί το μέτρο καθώς και να ενισχυθούν οι διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου (gps σε πλοία, εισροές-εκροές κ.λπ.). «Τώρα που έχουμε προχωρήσει στα δημοσιονομικά πρέπει να δούμε το κοινωνικό πρόβλημα. Το δικαίωμα στη θέρμανση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών» ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

2. Μείωση ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, τα οποία στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67 δισ. ευρώ) υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ. Οπως τόνισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την πύκνωση των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων από 1 δισ. ευρώ τον μήνα που είναι τώρα θα αυξηθεί στο 1,2 δισ. κάθε μήνα επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έχουν χάσει τα πρόστιμα τον αποτρεπτικό τους χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κίνητρο».

3. Την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 από 12 που ισχύει σήμερα με την πάγια ρύθμιση.

4. Ετήσια υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και εξαίρεση τιμολογίων που αφορούν μικρές συναλλαγές π.χ. για ποσά της τάξης των 5, 10, 20 ευρώ.

5. Να ισχύσουν οι εκπτώσεις φόρου από αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

6. Να μειωθεί από το 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος το ποσοστό των ιατρικών δαπανών που απαιτείται για να ισχύει η έκπτωση φόρου, προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις για όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα.

7. Να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ όσοι έχουν μηδενικά εισοδήματα.

8. Οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά τη λήξη προθεσμίας (μετά 14 Ιουλίου) να μην έχουν τη μηνιαία προσαύξηση του 1%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τους ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα θα επεκταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στα ταμεία των ενστόλων, καθώς και διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Επίσης, θα περιληφθούν οι διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού (αφαιρείται το κομμάτι για τις χρήσεις γης). Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι διατάξεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μείωση των Διοικητικών Βαρών.

Εκτός από τα προαπαιτούμενα, θα προστεθούν και δύο τουλάχιστον φορολογικές διατάξεις που θα προβλέπουν την αφαίρεση του ΑΦΜ από τους φοροφυγάδες και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δραστηριότητα, καθώς και την κατάργηση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή