Επικρίσεις σε Ντ. Κάμερον για την προεκλογική χρηματοδότηση από Ρώσους

Επικρίσεις σε Ντ. Κάμερον για την προεκλογική χρηματοδότηση από Ρώσους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε επικρίσεις σήμερα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, αφού αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την αποδοχή από το κόμμα του μιας δωρεάς που έκανε η σύζυγος ενός πρώην υπουργού στην κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Λιούμποβ Τσερνούχινα, σύζυγος του Βλαντίμιρ Τσερνούχιν, του πρώην υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Πούτιν, προσέφερε 160.000 λίρες (202.000 ευρώ) στο Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον στη διάρκεια μιας εκδήλωσης συγκέντρωσης δωρεών που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα, σε αντάλλαγμα για ένα παιχνίδι τένις με τον ίδιο τον βρετανό πρωθυπουργό και τον Μπόρις Τζόνσον, δήμαρχο του Λονδίνου.

 Αυτή και άλλες δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών του 2015 έχουν έρθει στο προσκήνιο αφού ο Κάμερον ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στους «ημέτερους και τους ολιγάρχες» του Πούτιν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία. Το Εργατικό Κόμμα αμφισβήτησε το εάν και κατά πόσον ο Κάμερον μπορεί να εκφράζεται με αυτό τον σκληρό τρόπο τη στιγμή που το κόμμα του δέχεται δωρεές από ανθρώπους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση—οι οποίες, σύμφωνα με τους Εργατικούς, φτάνουν τις 910.000 λίρες (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ).  Και στο εξωτερικό Γάλλοι πολιτικοί κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό για υποκρισία καθώς από τη μία επικρίνει τη Γαλλία για την πώληση δύο πλοίων Mistral στη Ρωσία ενώ από την άλλη δεν κάνει τίποτα που θα επηρεάσει τα ρωσικά συμφέροντα στη Βρετανία, όπου ζουν πολλοί ρώσοι ολιγάρχες. 

Ο Κάμερον απάντησε ότι η κριτική για τη χρηματοδότηση του κόμματός του έχει λάθος στόχο και πρόσθεσε ότι δεν θα επιστρέψει τη δωρεά της Τσερνούχινα. «Φυσικά δεν θα δεχόμουνα χρήματα από κάποιον που είναι ημέτερος του Πούτιν και απ’ όσο γνωρίζω, αυτό το πρόσωπο σίγουρα δεν είναι. Ζει στη Βρετανία πολλά χρόνια και τώρα είναι βρετανίδα υπήκοος, οπότε δεν πιστεύω ότι θα ήταν η σωστή προσέγγιση», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στην τηλεόραση.

 Μια πηγή που πρόσκειται στους Συντηρητικούς δήλωσε ότι ο σύζυγος της Τσερνούχινα αποπέμφθηκε από τον Πούτιν και δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. Στοιχεία από τη βρετανική επιτροπή αρμόδια για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων δείχνουν ότι η Τσερνούχινα έχει κάνει στο παρελθόν τρεις χρηματικές δωρεές στο Συντηρητικό Κόμμα από τον Αύγουστο του 2012, ένα ποσό που συνολικά φτάνει τις 5.500 λίρες (6.900 ευρώ). 

 Το Εργατικό Κόμμα ζήτησε από τον Κάμερον να είναι ειλικρινής όσον αφορά τις δωρεές στο κόμμα του που συνδέονται με τη Ρωσία. «Ο κόσμος θα εκπλησσόταν από το πόσο ο ρωσικός πλούτος χρηματοδοτεί το ταμείο για την επανεκλογή του Ντέιβιντ Κάμερον», δήλωσε η Σίλα Γκίλμορ, μια βουλευτής των Εργατικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή