Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κυρ. Μητσοτάκη

Πέφτουν οι τόνοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κυρ. Μητσοτάκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόπειρα αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναλάβει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύγκρουση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα συζήτησης μεταξύ των κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι συναντώνται σήμερα το πρωί με μια ευρεία ατζέντα. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τις εκκρεμότητες και τα μέτωπα που υφίστανται ώς το φθινόπωρο, όταν, δηλαδή, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί όλα τα προαπαιτούμενα ενόψει και της επίσκεψης της τρόικας.

Ως προς το ζήτημα της συγκριτικής αξιολόγησης, είναι προφανές ότι η σύγκρουση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ είχε ξεφύγει από τα συνήθη όρια, καθώς και από τις δύο πλευρές εξαπολύονται σφοδρές κατηγορίες. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί ότι, αναδεικνύοντας το ζήτημα του τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), επισημαίνει με τρόπο εμφατικό τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει πιθανή «απειθαρχία» στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει η ελληνική Πολιτεία έναντι των δανειστών της και δη σε ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας για τη συνολική λογική του προγράμματος, όπως η μείωση του δημοσίου τομέα.

Αντιθέτως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς άπαντες συμφωνούν μεν ότι ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να είναι πιο συγκρατημένος, διαφωνούν δε για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορεί να έχει για τη Χαρ. Τρικούπη η σύγκρουση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προαπαιτουμένων τα οποία εκκρεμούν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ουκ ολίγοι στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούν ότι οι επιθετικοί τόνοι που χρησιμοποίησε έναντι του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μητσοτάκης υπαγορεύονται από προσωπικές στρατηγικές του υπουργού. Παράλληλα, αρκετοί φοβούνται ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί τελικά να εγκλωβιστεί στη σκληρή θέση που έχει λάβει αυτή τη στιγμή, όταν έρθει η ώρα της συζήτησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τις απολύσεις που υπολείπονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για το θέμα χθες, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έλαβε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Μητσοτάκη και από τη Χαρ. Τρικούπη. «Είναι μια λάθος συζήτηση όλη αυτή», δήλωσε (Παραπολιτικά 90,1) ο κ. Χρυσοχοΐδης, «και αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ και αυτά που λένε οι απέναντι από το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν διαφώνησε μεν με τη δέσμευση για αποχώρηση 6.500 υπαλλήλων, αλλά τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την απομάκρυνση των λεγόμενων «ημετέρων». «Να κοιτάξουμε εμείς οι πολιτικοί να δούμε ποιοι έχουν μπει στη Βουλή με ρουσφέτια των πολιτικών και να φύγουν αυτοί πρώτοι», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, επίσης, ότι «μεταρρυθμιστής δεν σημαίνει σφαγέας».

Αντιθέτως, στην κομματική γραμμή, ο κ. Π. Ρήγας επισήμανε (Βήμα fm) ότι ναι μεν ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, απλά θα πρέπει να επανεξετασθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα συμβεί. Ο κ. Δ. Καρύδης επανέλαβε (ΝΕΡΙΤ) τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ με την οριζόντια ποσόστωση του 15% στην αξιολόγηση. Και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη στο ΠΑΣΟΚ. Η ενδοκυβερνητική ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή. Ο κ. Ν. Σηφουνάκης ζήτησε μάλιστα να γίνεται σεβαστό το ΠΑΣΟΚ ως μικρότερος εταίρος, τονίζοντας ότι συχνά οι υπουργοί καταθέτουν τροπολογίες χωρίς να ενημερώνουν τους βουλευτές του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή