Πετούν και πάλι προς το Ισραήλ

Πετούν και πάλι προς το Ισραήλ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Σχολείο του ΟΗΕ που χρησιμεύει ως καταφύγιο αμάχων έπληξε χθες ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων, μεταξύ αυτών και μελών του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα συνεχίστηκαν με τον απολογισμό των Παλαιστινίων θυμάτων να οδεύει προς τα 800, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διεμήνυσε προς τις δύο πλευρές ότι δεν θα παρατείνει για πολύ ακόμη το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

«Ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν κενά και (ο Κέρι) εστιάζει στο να βρει μια λύση κοινά αποδεκτή» είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Αλλά το ταξίδι του δεν έχει απεριόριστη διάρκεια και στο εγγύς μέλλον θα διαπιστώσει αν υπάρχει προθυμία για εκεχειρία».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη τη διακοπή των εχθροπραξιών, εξέφρασε χθες τη θλίψη του για τον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στο Μπέιτ Χανούν. «Πολλοί σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, καθώς και προσωπικό του ΟΗΕ» είπε ο Μπαν.

Παράλληλα, μετά τους βομβαρδισμούς στο Χαν Γιούνις, ο επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης, Ασράφ αλ Κούντρα είπε ότι δέχθηκε πολλές κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από τα συντρίμμια σπιτιών, στα οποία υπήρχαν πολλοί νεκροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κούντρα, οι επιβεβαιωμένοι Παλαιστίνιοι νεκροί χθες ήταν 93, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 788. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται μερικές δεκάδες ένοπλοι Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο Ισραήλ μέσα από σήραγγες και σκοτώθηκαν εκεί.

Η ρίψη παλαιστινιακής ρουκέτας βορείως του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ είχε υποχρεώσει την Τρίτη τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο αυτό. Χθες οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, καθώς και κάποιες ευρωπαϊκές ανακοίνωσαν την επανέναρξη των πτήσεων. «Μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και με τους ανθρώπους μας στο Τελ Αβίβ θεωρούμε ότι οι πτήσεις είναι ασφαλείς, γι’ αυτό και θα αρχίσουν ξανά» δήλωσε εκπρόσωπος της United Airlines. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας FAA δήλωσε ότι αίρει μεν την απαγόρευση πτήσεων, αλλά ότι η κατάσταση «παραμένει πολύ ρευστή».

Δηλώσεις Μπλούμπεργκ

Η άρση της απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν επηρέασε τους ομίλους της Lufthansa και της Air France, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν την απαγόρευση πτήσεων προς το Ισραήλ. «Οι πτήσεις θα αρχίσουν ξανά όταν η προστασία του αεροδρομίου διασφαλισθεί με απτό τρόπο» ανακοίνωσε ο γερμανικός αερομεταφορέας.

«Αυτό είναι το ασφαλέστερο αεροδρόμιο του κόσμου» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος κατέφθασε στο Ισραήλ με πτήση της Εl Αl και στάθηκε στον διάδρομο προσγείωσης για να κάνει δηλώσεις πλάι με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Η χθεσινή ημέρα σήμανε την αποχώρηση από την πολιτική του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Ο 90χρονος Πέρες παρέδωσε την προεδρία στον Ρεβέν Ριβλίν του κόμματος Λικούντ. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στις τελευταίες ημέρες της θητείας μου θα έπρεπε, για μια ακόμη φορά, να παρηγορήσω συγγενείς θυμάτων» είπε ο Πέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή