Η τάση που έγινε κύμα στην πόλη

Η τάση που έγινε κύμα στην πόλη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) αποφάσισε να βγει στον δρόμο, έφτασε μέχρι την… κρεαταγορά και κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα. Συνάντησε ένα ευρύτερο, νεότερο κοινό στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές. Ηταν μια στρατηγική επιλογή απόλυτα επιτυχημένη. Ας μη δούμε την εξωστρέφειά της, όμως, ως μια επιτυχία που αφορά μόνο την ίδια. Η ΕΛΣ έδειξε έναν αλλιώτικο τρόπο να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια, να αλλάξει το κλίμα, να αλλάξει η ίδια η πόλη. Σε αμήχανους καιρούς, κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος, να δημιουργήσει τάση σε μεγαλύτερη κλίμακα και, κυρίως, να βρει μιμητές. Είναι πολλά τα καλά παραδείγματα:

To Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στους δρόμους και στις πλατείες της Αθήνας. Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Αλσος Πετραλώνων, στην πλατεία Αυδή, στο Νομισματικό και στο Βυζαντινό Μουσείο, σε πολλά άλλα μέχρι πρότινος «κλειστά» για το σινεμά μέρη, δωρεάν προβολές προσέλκυσαν χιλιάδες κόσμου.

Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, επένδυσε κι αυτό στην εξωστρέφεια, ανοίγοντας τον κήπο του αλλά και αίθουσες του μουσείου σε άλλου είδους εκδηλώσεις -μουσική, χορό, θέατρο, πρωτοποριακές δραστηριότητες- που θέτουν τις προϋποθέσεις για προσέλκυση διαφορετικού κοινού και αύξηση της επισκεψιμότητας.

Το Βυζαντινό Μουσείο υποδέχθηκε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, έβαλε το θέατρο και τον λόγο του Παπαδιαμάντη στον πανέμορφο κήπο του. Το Νομισματικό Μουσείο αγάπησε την τζαζ, την μπόσα νόβα, τα μπλουζ, τη φανκ, ανοίχτηκε σε μουσικές που κανείς μπορούσε να απολαύσει μόνο σε εναλλακτικές μουσικές σκηνές και τζαζ κλαμπ.

Το Μουσείο Μπενάκη, ούτως ή άλλως σε διαρκές φλερτ με την πρωτοπορία, άνοιξε ακόμη περισσότερο προς τη γαστρονομία, τους Ελληνες παραγωγούς, τα τοπικά προϊόντα και ενδεχομένως να το επισκέφθηκε κοινό που μέχρι τότε δεν είχε περάσει ποτέ την πόρτα του επιβλητικού κτιρίου στην οδό Πειραιώς. Ολες αυτές οι κινήσεις αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, διαμόρφωσαν νέο κοινό, γέννησαν καινούργιες αστικές συνήθειες σε μια πόλη που χρειαζόταν όσο τίποτε άλλο κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Κι εδώ είναι και η πιο σημαντική προσφορά της ΕΛΣ, των μουσείων μας, αλλά και όλων αυτών των μικρών και μεγάλων ερασιτεχνικών και επαγγελματικών καλλιτεχνικών ομάδων, που με υψηλής ποιότητας και μεγάλης συναισθηματικής αξίας χειρονομίες κατάφεραν να δώσουν λίγο χρώμα σε μια συχνά αβάσταχτη καθημερινότητα. Εχουν κερδίσει την αγάπη μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή