ΑΕΙ ερημώνουν, οικογένειες… σμίγουν

ΑΕΙ ερημώνουν, οικογένειες… σμίγουν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Την παρακμιακή μοίρα πολλών εκ των Ολυμπιακών Ακινήτων θα έχουν ύστερα από μερικά χρόνια τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν ή ανακαινίσθηκαν για τις ανάγκες των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ; «Επί τρία χρόνια παλέψαμε να εντάξουμε την αναμόρφωση ενός κτιρίου μας στο ΕΣΠΑ, και μετά τρία χρόνια -όταν μόλις τα είχαμε καταφέρει- έρχεται το υπουργείο Παιδείας και επί της ουσίας μας ακυρώνει την προσπάθεια αφού αποφασίζει ότι σχεδόν το 50% των φοιτητών του ιδρύματος θα φύγει τον Οκτώβριο για τα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με μετεγγραφή. Τι να κάνουμε πλέον το νέο κτίριο;» έλεγε προ ημερών πρύτανης περιφερειακού πανεπιστημίου. Η απόλυτη αντιστροφή όρων συγκριτικά με τις αρχές του αιώνα, όταν ίσχυε το «κάθε χωριό και ΑΕΙ».

Η πολιτεία, με τον νόμο για την απελευθέρωση των μετεγγραφών που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη -ύστερα από την κήρυξη από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικού του «συστήματος Πανάρετου»-, επέλεξε να εναρμονισθεί με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος, που προβλέπει την ειδική φροντίδα του κράτους υπέρ της πολύτεκνης οικογένειας. Ετσι, με τον νόμο 4264/14 επανήλθαν οι ελεύθερες μετεγγραφές για τα παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και -υπό όρους- για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Η άλλη λύση, την οποία ζητούσαν τα ΑΕΙ, θα ήταν να επιλεγεί η χορήγηση υποτροφιών και φοροελαφρύνσεων στις εν λόγω οικογένειες ώστε οι φοιτητές να παραμένουν στις σχολές που εισήχθησαν και να συσταθεί η απαραίτητη ακαδημαϊκή μάζα για ένα ΑΕΙ.

Ομως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι υπουργοί Παιδείας τα 20 τελευταία χρόνια δεν προέταξαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τη δημιουργία νέων σχολών. Θυμούμαι στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως ένα απόγευμα Φεβρουαρίου, όταν εκπρόσωποι μιας κωμόπολης της Πελοποννήσου επισκέφθηκαν το γραφείο του υπουργού ζητώντας «ένα ΤΕΙ και σ’ εμάς». Πώς να τους αρνηθεί ο λαϊκιστής πολιτικός, όταν την προηγούμενη ημέρα είχε «προσφέρει» ΑΕΙ στην πρωτεύουσα του ίδιου νομού; Βέβαια, τότε κανείς δεν αναλογιζόταν με ποιους πόρους θα διασφαλισθεί η λειτουργία -μισθοί, συντήρηση εξοπλισμού- των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σήμερα, η αλλαγή των οικονομικών όρων επιτάσσει απελευθέρωση των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ιδρύματα και ουσιαστικά ερήμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων. Και ο κ. Λοβέρδος δεν διαφέρει από πολλούς από τους προκατόχους του στον υπουργικό θώκο της Παιδείας.

Ουσιαστικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ με λαϊκίστικα κριτήρια δημιουργήθηκαν όταν έρρεε στην Ελλάδα ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν είναι, λοιπόν, φυσικό (όπως διαμορφώνονται οι νόμοι της Φυσικής στην Ελλάδα) να αργοσβήσουν εξαιτίας αποφάσεων που υπαγορεύονται πρωτίστως από μικροκομματικές στοχεύσεις; Πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού, το κόστος της αδιαφορίας του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας να οργανώσει με στρατηγικό όραμα βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή