Αλγερινό αεροπλάνο με 116 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Μάλι

Αλγερινό αεροπλάνο με 116 επιβαίνοντες συνετρίβη στο Μάλι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πτήση της Air Algerie προστέθηκε στον κατάλογο των διαδοχικών αεροπορικών δυστυχημάτων των τελευταίων ημερών. Η πτήση AH5017, η οποία πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο προς το Αλγέρι, εξαφανίσθηκε από το ραντάρ πενήντα μόλις λεπτά από την απογείωσή της στη 01.55 GMT. Σύμφωνα με τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στο Μάλι, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνιση του αεροσκάφους. Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε ότι το πλήρωμα ζήτησε την αλλαγή της διαδρομής του στη 01.38 GMT, λόγω καταιγίδας στην περιοχή της Σαχάρας. Το αεροπλάνο βρισκόταν σε εναέριο χώρο που ελέγχεται από τον Νίγηρα, από τον πύργο ελέγχου του Νιαμέι.

«Βρήκαμε το αλγερινό αεροσκάφος», δήλωσε ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιέρ του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει ότι είδε αεροπλάνο να πέφτει στην περιοχή Γκόσι του Μάλι και οι Αρχές θεώρησαν τη μαρτυρία αξιόπιστη, επειδή ταυτιζόταν με το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους στα ραντάρ.

Στην επιχείρηση εντοπισμού μετείχαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage που βρίσκονται στην περιοχή λόγω των γαλλικών επιχειρήσεων κατά των ανταρτών. Στην επιχείρηση εντοπισμού μετέχουν επίσης οι δυνάμεις του ΟΗΕ στο Μάλι, η κυβέρνηση της χώρας, καθώς και ο Νίγηρας και η Αλγερία.

Τα σενάρια για τα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου της Air Algerie ποικίλλουν. Ο ιστότοπος Maliactu, επικαλούμενος ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι το αεροσκάφος MD-83 ίσως καταρρίφθηκε κατά λάθος από τους αντάρτες του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του βόρειου Μάλι. Οι Γάλλοι αναλυτές, ωστόσο, έχουν απορρίψει αυτή την πιθανότητα.

Επικρατούσε κακοκαιρία

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε κακοκαιρία, γεγονός που ενδέχεται να συνέβαλε στην πτώση του αεροσκάφους. «Ακόμη αναλύουμε τα τεχνικά στοιχεία μέσω των σχεδίων πτήσης, των ηχογραφημένων συνομιλιών μεταξύ πιλότων και ελεγκτών, μέσω των δεδομένων από τις οθόνες των ραντάρ», ανέφερε πηγή του Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας στην Αφρική και τη Μαδαγασκάρη (Asecna), χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έπεσε το αεροπλάνο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η εθνικότητα των επιβατών

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, από τους 116 επιβάτες του αεροσκάφους οι 51 ήταν Γάλλοι. Υπήρχαν, επίσης, 24 επιβάτες από την Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ από τον Λίβανο, πέντε από τον Καναδά, τέσσερις από τη Γερμανία, δύο από το Λουξεμβούργο και ένας από το Μάλι, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Καμερούν, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία αντίστοιχα.

Δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί η υπηκοότητα των υπόλοιπων επιβατών, αν και το κρατικό ραδιόφωνο της Αλγερίας μετέδωσε ότι στην πτήση βρίσκονταν και έξι Αλγερινοί. Τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή