Απεμπλοκή ανάδειξης Προέδρου από εκλογές προτείνει ο Μεϊμαράκης

Απεμπλοκή ανάδειξης Προέδρου από εκλογές προτείνει ο Μεϊμαράκης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμησή του ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να κρύψει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα «άρχισαν πρόωρα», διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον «παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».

Ο πρόεδρος της Βουλής σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Ναό της Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, υποστήριξε ότι το άτυπο αυτό «προεκλογικό» κλίμα επηρεάζει όχι μόνο την εσωτερική πολιτική ατμόσφαιρα, αλλά όσους μας παρακολουθούν από το εξωτερικό, όπως επί παραδείγματι οι επενδυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα και ενόψει της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης επαναδιατύπωσε παλαιότερη θέση του σχετικά με την ανάγκη απεμπλοκής της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, αν δεν καθίσταται δυνατή η εκλογή από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας (υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες, με πλειοψηφίες διαδοχικά 200-200-180 βουλευτών), θα πρέπει ο Πρόεδρος να εκλέγεται από τον λαό, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν από τις υποψηφιότητες που θα έχει αναδείξει-υποδείξει η Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική ανασύνταξης της Ν.Δ. Σημείωσε ότι με συγκεκριμένους κυβερνητικούς χειρισμούς (όπως υλοποίηση εξαγγελιών για αποκατάσταση αδικιών) και με κινήσεις οργανωτικής ανασύνταξης του κόμματος, μέσα και από ένα «συνέδριο πανστρατιάς», αυτό είναι εφικτός στόχος. «Πιστεύω ότι η Ν.Δ. μπορεί πράγματι να επανακάμψει. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Η Ν.Δ. είχε μεγάλο ποσοστό. Είχε 40%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κεντρικό θέμα της οποίας είναι ειδική για τα χρόνια της μεταπολίτευσης έκθεση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με μία (λογική) εξαίρεση: τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν τους απηύθυνα πρόσκληση και είναι φυσικό αυτό που έκανα», σχολίασε ο πρόεδρος της Βουλής. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι απλώς υπήρχε παρασκηνιακή κινητοποίηση της φρουράς της Βουλής για την αποφυγή τυχόν προβοκατόρικων επεισοδίων από χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και ότι αρμοδίως και ατύπως τα στελέχη του εν λόγω κόμματος είχαν λάβει προειδοποίηση να μην επιχειρήσουν οτιδήποτε ειδικά σήμερα.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο εκ των βουλευτών της Χ.Α. Μ. Αρβανίτης προκαλούσε αίσθηση, καθώς, μεταξύ άλλων, καθιστούσε ουσιαστικά σαφές ότι δεν τον εξοργίζει που το κόμμα του αποκαλείται «νεοναζιστικό», αλλά ο χαρακτηρισμός «μόρφωμα»: «Μας λένε νεοναζιστικό μόρφωμα. Μόρφωμα, δηλαδή κατασκεύασμα, είναι η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ομοιογενές σύνολο».

Σε σύντομη δήλωσή του, έπειτα από την περιήγησή του στους χώρους της έκθεσης στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε ότι «σε περιόδους κρίσης η φλόγα της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να κυριαρχεί».

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης, τέλος, είναι η ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις εξελίξεις στη Γάζα ο Ευ. Βενιζέλος με τον Αλ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή